MF DNES

Sokoli se už dostávají i do měst

-

Všechny obviněné spojuje ještě jedna věc – ve svých jihosloven­ských městech žili tak v ústraní, že ani jejich sousedé pořádně nevěděli, čím se živí. Například o tom, že Szabó se nechává najímat na lodě plující v Arabském moři jako ochranka před somálskými piráty nebo že jeho bratranec vozí s taxíkem klienty na letiště, věděli jen ti nejbližší. O tom, čím se přesně živila překladate­lka Zsuzsová, neměli tušení ani nejbližší sousedé. „Jezdila v drahých autech, ale pro koho pracovala, to nikdo tady neví,“popsali sousedé z ulice Okružná cesta na okraji Komárna, kteří bydlí jen dva domy dál. Jedním z důkazů proti Szabóovi a jeho kumpánovi je podle zjištění MF DNES mobil, který policie zadržela a který vrazi použili při domlouvání činu.

Policie dál na případu pracuje, věří, že hlavním objednavat­elem vraždy byl někdo další, pro koho smrt Jána Kuciaka Alena Zsuzsová zařizovala. O možnosti, zda za vraždou může být kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner, což se nabízí proto, že Kuciakovi do telefonu vyhrožoval, zatím policie mluvit nechce. „Orgány činné v trestním řízení nedisponov­aly takovými poznatky, které by umožňovaly udělat (domovní) prohlídky,“dodal k této verzi Čižnár.

Kuciak kvůli výhrůžkám podal krátce před svou smrtí na Kočnera trestní oznámení.

Populace sokola stěhovavéh­o v tuzemsku narůstá. Šumavský národní park letos zaznamenal rekordní počet přírůstků. Osm hnízdících párů tento rok vyvedlo 17 mláďat.

Opeřenec byl především v 60. letech minulého století téměř vyhuben, a to kvůli používání chemie. Na Šumavě se znovu objevil až počátkem 90. let. Kromě klidných lokalit ve volné přírodě se ptáci stále častěji objevují také ve městech. V Plzni jsou to dvě stanoviště, k nimž ornitologo­vé umístili hnízdní budky. U nich se nacházejí fotopasti. „Díky tomu jsme zjistili, že se tady pohybuje větší počet sokolů z volné přírody,“uvedl ornitolog David Melichar. Odborníci plánují rozšíření budek rovněž do dalších míst, především na sila na Plzeňsku nebo Tachovsku.

Kromě Plzně se sokol stěhovavý dříve vyskytoval například v Českých Budějovicí­ch, kde od října do května hnízdil na střeše hotelu Clarion. (mrak)

 ??  ?? Podle policie v domě ve Veľké Mači (dole), kde žil mladý pár, střílel její bývalý příslušník Tomáš Szabó. Pomáhalo mu několik kompliců. Po tom, kdo si vraždu objednal, kriminalis­té pátrají. Foto: Jozef Jakubčo, SME
Podle policie v domě ve Veľké Mači (dole), kde žil mladý pár, střílel její bývalý příslušník Tomáš Szabó. Pomáhalo mu několik kompliců. Po tom, kdo si vraždu objednal, kriminalis­té pátrají. Foto: Jozef Jakubčo, SME
 ?? Foto: ZO ČSOP Plzeňsko ?? Několik mladých sokolů, které na Plzeňsku vyfotili ornitologo­vé.
Foto: ZO ČSOP Plzeňsko Několik mladých sokolů, které na Plzeňsku vyfotili ornitologo­vé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia