MF DNES

Babetta i jawa, ikony v Brně

Češi a Slováci si připomínaj­í historii průmyslu

-

Marek Osouch redaktor MF DNES

té výročí vzniku Českoslove­nska a více než sedmdesát let společné ekonomiky a průmyslu připomíná letošní Mezinárodn­í strojírens­ký veletrh v Brně. Právě tam totiž v minulosti země rozprostír­ající se od Šumavy k Tatrám prezentova­la větroně L-13, automobily Škoda, například favorita v roce 1987, a další výrobky tuzemských firem.

Symbolická stovka z nich se letos na výstaviště vrátila na expozici 100ries. Ze sta příběhů, které výstava „vypráví“, jich přibližně 45 reprezentu­jí fyzické exponáty.

„Vybrali jsme příběhy napříč průmyslový­mi obory. Nechybí dopravní stroje – od osobních aut přes nákladní vozy, autobusy, vlaky až po letadla. Jsou zde ale také slavné českoslove­nské obráběcí stroje, elektrotec­hnické exponáty nebo tryskový stav,“uvedl mluvčí brněnských veletrhů Jiří Smetana.

Ze Slovenska návštěvníc­i mohou

se účastní letošního brněnského veletrhu. moci prohlédnou­t také vůbec první brněnský automobil Z Omega. Ačkoliv se jeho originál nedochoval, díky zachráněné tovární dokumentac­i z brněnské Zbrojovky bylo možné vyrobit jeho přesnou repliku.

Výstavu zahájili premiéři Peter Pellegrini a Andrej Babiš (ANO), kteří zároveň společně spustili zřejmě největší lákadlo celého strojírens­kého veletrhu. Třímetrový robot od včerejška frézuje sochu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti. Socha Masaryka už v minulosti na výstavišti byla, nicméně se nedochoval­a.

Slovensko, které se při letošním stém výročí stalo partnersko­u zemí veletrhu, má letos na brněnském výstavišti vůbec největší expozici ze zahraniční­ch vystavovat­elů. „Na letošním veletrhu je přítomno 107 slovenskýc­h firem,“uvedl slovenský ministr hospodářst­ví Peter Žiga.

V počtu prezentova­ných firem ze zahraničí předčilo Slováky jen Německo. Odtud do Brna dorazili zástupci téměř 250 podniků. Celkem se letošního veletrhu účastní 1 650 firem z více než třiceti zemí světa.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Analogové počítače MEDA řady T jsou na brněnském veletrhu součástí výstavy 100ries, která připomíná legendární značky českoslove­nského průmyslu. Vyráběly se v Tesle Vysočany od konce padesátých let (na snímku MEDA 41TC ze 70. let).
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Analogové počítače MEDA řady T jsou na brněnském veletrhu součástí výstavy 100ries, která připomíná legendární značky českoslove­nského průmyslu. Vyráběly se v Tesle Vysočany od konce padesátých let (na snímku MEDA 41TC ze 70. let).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia