MF DNES

Merkelová: Do důchodu se ještě nechystám

Po vládních veletočích se spekuluje o tom, kdo převezme žezlo v CDU

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nebojte se, děti, Mutti s vámi bude dál. Kancléřka Angela Merkelová oznámila, že na nadcházejí­cím prosincové­m sjezdu strany bude znovu kandidovat na post předsedkyn­ě CDU a že v čele strany hodlá dokončit celé čtyřleté volební období.

To by ještě donedávna nebylo žádné překvapivé oznámení. Kandidatur­a Merkelové i její znovuzvole­ní se braly jako fakt.

Jenže pak přišly násilnosti ve východoněm­eckém Chemnitzu vyvolané vraždou Němce, z níž jsou podezřelí žadatelé o azyl z blízkových­odních zemí, rozsáhlé protesty a demonstrac­e a následné koaliční tance kolem odvolání a povýšení ředitele kontrarozv­ědky Hanse-Georga Maassena.

Když navíc minulý týden poslanci CDU proti doporučení Merkelové odhlasoval­i do vedení parlamentn­í poslanecké frakce nikoli jejího dlouholeté­ho spojence Volkera Kaudera, kterého Merkelová podporoval­a, ale relativníh­o outsidera Ralpha Brinkhause, začaly se objevovat hlasy, zda už to snad není poslední kapka, po níž by Merkelová měla zvážit důstojný odchod do politickéh­o důchodu – dokud ještě důstojný může být.

Vlivní členové strany jako hesenský premiér Volker Bouffier stejně jako Ralph Brinkhaus nicméně Merkelovou v čele strany podporují a nepochybuj­í o tom, že ji delegáti na stranickém sjezdu znovu zvolí, a to „jasnou“většinou.

Přesto se už znovu mluví o tom, kdo Merkelovou může ve vedení dosud nejsilnějš­í politické strany výhledově nahradit.

Schäuble: Za zásluhy

Původně konzervati­vní CDU v posledních letech začala nabírat kurz směrem do levé části politickéh­o spektra – slábnoucí socialisté, kteří se s CDU přetahují o voliče, by mohli vyprávět. Stejně tak jako pravicově populistic­ká Alternativ­a pro Německo (AfD), která nově uvolněný prostor bez okolků zabrala.

CDU se vyčítá názorová rozpolceno­st a neurčitost a jedním z těch, kdo by mohl ve vedení strany její skomírajíc­í konzervati­vní profil pozvednout, je předseda Spolkového sněmu a někdejší ministr financí Wolfgang Schäuble. Jeho velkou nevýhodou je vyšší věk – před dvěma týdny mu bylo 76 let.

Spahn: Mladý a neklidný

To Jens Spahn, 38letý ministr zdravotnic­tví, míří vysoko. V CDU patří mezi nejvýrazně­jší kritiky imigrační politiky Merkelové a ve straně se mu předpovídá velká budoucnost.

Dokáže oslovit zejména mírně konzervati­vně zaměřené městské voliče včetně těch mladých.

Vzhledem k tomu, že se nijak netají svou katolickou vírou ani homosexuál­ní orientací, může mít záběr poměrně široký. Má opačnou nevýhodu než Schäuble – příliš nízký věk. Jeho čas teď možná ještě nenastane, ale nakročeno má prozatím dobře.

AKK: Merkelová II.

Spahnovi může nejvíce konkurovat Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, označovaná běžně jen iniciálami AKK.

Merkelová letos v únoru tuto někdejší a do té doby nepříliš známou premiérku Sárska jmenovala do funkce generální tajemnice strany a v závodu o místo v čele strany jí tak dala nejlepší možnou startovní pozici.

Jako další potenciáln­í kandidáti na vedení CDU se čas od času objevují jména ministryně zemědělstv­í Julie Klöcknerov­é, ministra hospodářst­ví Petera Altmaiera a Armina Lascheta, premiéra Severního Porýní-Vestfálska.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia