MF DNES

Vyšší účast u voleb je jenom sen

Dva víkendy se teď zase budeme pohoršovat nad tím, jak málo lidí chodí k volbám. A na jaře znovu. Ale zkusí už někdo něco změnit?

- Jiří Němec právník a publicista

Máme před sebou dva volební víkendy. A jsem si jistý, že především v souvislost­i s druhým kolem voleb do Senátu si budou všichni zase stěžovat na nízkou volební účast. Chtějí ji však politici doopravdy zvýšit?

Zdá se to možná jako neřešiteln­ý úkol, ale možnosti tu určitě jsou. Od drobných, kosmetický­ch změn znamenajíc­ích větší komfort pro voliče až po zásadnější proměny volebního systému. O co jde?

Především by šlo leccos změnit z organizačn­ě-technickéh­o hlediska. Bohužel stále není voličům dána možnost koresponde­nčního hlasování, neboli možnost volit prostředni­ctvím pošty bez povinné návštěvy volební místnosti. Neexistuje ani možnost hlasovat v předstihu, tedy nejen ve volební dny, ale třeba už týden předem navštívit obecní úřad a odevzdat svůj hlas, jako se to běžně děje třeba ve Švýcarsku. Navíc jsme v EU raritou, protože volby u nás trvají dva dny – všude jinde stačí pouze jeden.

Pokud jde o Senát, jedna věc je, že voliče horní komora dlouhodobě nezajímá tolik jako volby do Sněmovny či volby komunální. Na druhé straně však ani volební zákon vyšší účast voličů příliš nepodporuj­e. Jde především o druhé kolo voleb, kdy se střetnou jen dva nejúspěšně­jší kandidáti z kola prvního a kdy již voliči na rozdíl od prvního kola nenajdou ve svých schránkách volební lístky. Dostanou je až ve volební místnosti, pakliže tam přijdou. Jsem přesvědčen, že doručení volebních lístků do schránek i pro druhé kolo by více ponoukalo k účasti. Stačilo by jen zvětšit odstup mezi prvním a druhým kolem z jednoho na dva týdny, aby se tisk a distribuce lístků pohodlně stihly.

Anebo co takhle zavést jednokolov­ou variantu senátních a možná i prezidents­kých voleb zavedením druhého, doplňkovéh­o hlasu? Znamenalo by to, že bychom volili jako dnes především toho „svého“favorita, ale kromě něho bychom druhým (vedlejším) hlasem podpořili i dalšího kandidáta, který je pro nás ještě jakžtakž přijatelný. Tedy kterého bychom volili ve druhém kole voleb, pokud by tam náš favorizova­ný kandidát nepostoupi­l. Způsob výpočtu by určil dva nejúspěšně­jší kandidáty podle hlavních hlasů, ale z nich by se rovnou vybral vítěz započtením onoho druhého hlasu. Nemuselo by se tedy konat druhé kolo voleb, kam lidé už skoro vůbec nechodí, a navíc by to ušetřilo peníze z rozpočtu.

A co takhle zavést povinnost volit, jak dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman? V Belgii, Itálii i jinde v Evropě nebo třeba v Austrálii je povinnost chodit k volbám stanovena zákonem a neúčast znamená pro občana hrozbu finanční sankce. Ano, v těchto zemích nezažili naši historicko­u zkušenost s „povinností“chodit volit za socialismu. Ale co takhle zavést něco jako daňový odpis za účast ve volbách, jako mají třeba dárci krve? Prostě nikoliv hrozba sankce za volební neúčast, ale raději drobné pozitivní daňové zvýhodnění.

Možnosti tu prostě jsou. Změní se ale někdy alespoň něco, anebo budou politici navždy jen kritizovat nízkou volební účast?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia