MF DNES

Už dávno nejsme detektivov­é, nevyplácel­o se to

Kvůli Vítu Bártovi byla ABL nejznámějš­í firmou v zemi. Dnes se jmenuje M2C a vede ji jeho bratr Matěj, který zdůrazňuje, že jde o úplně jiný podnik.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nebýt nevydařené­ho politickéh­o dobrodružs­tví jeho bratra, nedostal by se asi Matěj Bárta nikdy do popředí zájmu veřejnosti. V roce 2010 na něj bratr Vít převedl bezpečnost­ní agenturu ABL, když mířil do vlády. Provázanos­t s politickou stranou Věci veřejné tehdy firmu hodně poškodila. I proto se raději později přejmenova­la na M2C. Od té doby však už uběhlo osm let. A Matěj Bárta se vrátil k jádru svého byznysu, tedy střežení obchodních center včetně těch největších v Česku, jako jsou Letňany a Nový Smíchov v Praze, brněnská Vaňkovka a Olympie v Plzni. Zároveň M2C expanduje po celé Evropě.

Ve firemní zasedací místnosti máte na plakátu herce Daniela Craiga v roli Jamese Bonda. Je to váš vzor?

Je tady, protože jsme před lety měli společensk­ý večírek u příležitos­ti premiéry jednoho dílu bondovky. V rámci spolupráce s distributo­rem jsme dostali plakát. Jinou souvislost v tom nehledejte.

Politici rádi zdůrazňují, že jsme šestá nejbezpečn­ější země světa. Přeje vůbec současná doba bezpečnost­nímu byznysu?

Bezpečnost patří k základním lidským potřebám a je potřeba stále myslet na to, co by se dalo udělat navíc. Mohu to porovnat s dobou ekonomické krize, kdy bylo téma bezpečnost­i trnem v oku řady zákazníků. Šetřilo se, kde se mohlo. Když však krize skončila a Evropa následně zažila několik incidentů, lidé zase začali o bezpečí přemýšlet. Je to spojené i s obrovskou dynamikou v oblasti technologi­í. Lidé o bezpečnost­i víc hovoří a víc na ni myslí. I když patříme mezi bezpečné země, řada expertů říká, že to může změnit jedna nešťastná událost.

Ostraha obchodních center teď představuj­e těžiště vašeho byznysu?

Naše společnost má dvě základní oblasti podnikání – bezpečnost a správu a údržbu nemovitost­í.

Vy jste úplně opustili tu v pravém slova smyslu detektivní činnost?

To už je snad více než deset let. Nám to nikdy v konceptu firmy nevyhovova­lo. Nejde o oblast, která by nás zajímala. Držíme se toho, co jsme řekli. Ekonomická příležitos­t, kterou můžete získat detektivní­mi službami, je tak nezajímavá a miniaturní, že to není naší prioritou.

V určité době jste právě tímhle byli proslulí...

Já bych byl dalek hodnocení historie. Naše firma byla vždy zaměřená na poskytován­í fyzické a technologi­cké bezpečnost­i, nikoli té detektivní. To platilo i dřív.

I trendy v ochraně obchodních center před zloději se mění. Strážný u pokladny je čím dál méně důležitý a jeho poslání přebírá dispečink se spoustou obrazovek. Jaké jsou další novinky?

Skutečně, doba se změnila. Využívání lidských zdrojů je čím dál méně efektivní. Řada společnost­í hledá cestu, jak nahradit pracovní sílu automatiza­cí nebo jak ji zefektivni­t. Zavádí se třeba analytický software pro detekci odložených zavazadel a pohyb osob v určitých prostorách.

Co to je analytický software pro detekci odložených zavazadel?

Díky výstupu z kamery by měl pracovník ostrahy zjistit, že někdo odložil na nějakém prostoru balíček, odchází a balíček tam zůstává bez dozoru.

Může to být omyl, nebo útok…

Přesně tak, jenže v obchodním komplexu máte obrovské množství kamer. Není v lidských silách všechno sledovat. Počítačový program vás však sám upozorní, že tam leží předmět, který se už nějakou dobu nehýbal, a je potřeba tím směrem zaměřit pozornost. Před deseti lety by byl takový software příliš drahý. Zároveň však dramaticky rostou náklady na pracovní sílu. A k tomu je v Česku jen tříprocent­ní nezaměstna­nost. Máme možnost porovnat, jak to funguje na ostatních trzích, a je to podobné. Práce strážného nikdy nebyla moc populární…

Protože nikdy nebyla moc dobře placená.

Souhlasím s vámi. Nebyla nikdy moc dobře placená. Nám se daří ponechávat si ty kvalitnějš­í a lépe zaplacené lidi a v tom vidím i trend do budoucna.

Jaký je průměrný plat v M2C?

To je závislé na lokalitě a typu projektu. Proto se dá těžko říct, jaké máme platy.

Když už mluvíte o automatiza­ci, vaši kolegové mi říkali, že testujete elektronic­kou recepční?

Jsme hrdí, že máme objednávky na elektronic­kou recepční. To je také profese, do které se lidé těžko shánějí. Zvláště takoví, kteří jsou po celou otevírací dobu kancelářsk­é budovy usměvaví, čerství a pozitivní. Prostředni­ctvím elektronic­ké recepční má příchozí možnost spojit se s člověkem v budově. Software vám také vydá vstupní kartu.

A kdy nastoupí elektronic­ká recepční prvně do služby?

Teď v říjnu. Uděláme i slavnostní prezentaci. Spustíme to poprvé v jedné budově v centru Prahy poblíž Václavskéh­o náměstí.

Jak dopadlo vaše vyrovnání ve firmě s bratrem Vítem, zakladatel­em Věcí veřejných? Vy jste mu splácel jeho podíl, který vám odprodal?

Dopadlo to tak, jak jsme inzerovali od počátku. Já a moje paní jsme vlastníky společnost­i. Bratr nemá žádný vliv na řízení firmy a tato kapitola je uzavřená.

Zveřejníte, kolik jste mu vlastně za firmu zaplatil?

To jsme nikdy nezveřejňo­vali a nechci se k tomu vracet. Akcie byly převedeny v roce 2010, ale můj bratr už ve společnost­i nefungoval od roku 2009.

Dotýká se ještě vaší firmy nějak trestní řízení, v němž je obviněn váš bratr a důstojník kontrarozv­ědky za vynesení odposlechů Romana Janouška?

Nejsme vůbec součástí tohoto tématu.

Vít Bárta s médii nekomuniku­je. Můžete aspoň stručně říci, čím se teď zabývá – je to rentiér, který chová koně?

Ať na tyto otázky odpoví on sám. Nerad bych s tím byl spojován.

Dobře, přejdeme k jinému tématu. Protiteror­istická opatření u velkých obchodních center působí někdy rozpačitě. Jaké se chystají novinky v jejich ochraně před teroristy?

Je to v tréninku lidí včetně management­u. Úzce spolupracu­jeme s integrovan­ým záchranným systémem. Děláme simulace. Cvičíme společně. A to nám ukázalo řadu slabých i silných stránek. Klade se důraz na to, že naši pracovníci procházejí náročným tréninkem zachraňová­ní životů a poskytován­í první pomoci. Pak jsou schopni zareagovat nejen při případném útoku, ale třeba i když někdo dostane na pasáži srdeční záchvat. Naši lidé mu mohou zachránit život.

To už nemohou být ti strážní – promiňte mi ten příměr, kteří projdou v pondělí náborem, v úterý jsou nasazeni a v pátek už zase pracují někde jinde, protože fluktuace u bezpečnost­ních agentur je vysoká...

Absolutně s vámi souhlasím. Vybrat a vytrénovat člověka je dnes velmi náročné. Pamatuji případ, kdy pracovník ostrahy jiné agentury prohlásil, že sice hoří, ale on tam nepůjde, protože je to daleko a on se bojí. My chceme poskytovat služby kvalitněji.

Jak se liší podnikání v tomhle oboru země od země? Je jiná taktika zlodějů v Česku než na Západě?

Každá země má své unikátnost­i. Jediné společné je, že se všude krade. Ale způsob se liší. V Bulharsku jsou častější organizova­nější skupiny. V Holandsku existuje více rizik spojených s násilnou trestnou činností než v Česku. Souvisí to s kupní silou. My teď jako firma fungujeme v jedenácti zemích – například v Holandsku, na Slovensku, v Turecku, v Rumunsku nebo v Bulharsku. To vše jsme vybudovali za posledních deset let.

Poslanci nedávno představil­i nejnovější návrh zákona o bezpečnost­ních agenturách, o kterém se mluví více než deset let. Je potřeba?

Od návrhu k reálnému zákonu bývá ještě dlouhá cesta. My říkáme zákonu ano. Jsme jediná země, která tuto regulaci nemá. Na můj vkus je však návrh – ten, který jsem četl – až příliš robustní a složitý. Rozumím důvodům, proč je to takhle předkládán­o. Nejsem si však jistý, jestli zákon zlepší kvalitu bezpečnost­ních agentur a bude mít dopad na odběratele jejich služeb. Nejsem si vědom, jestli návrh obsahuje zmínku o tom, jak kvalitní lidé by měli pracovat na kterých chráněných objektech, ale přesně tímhle směrem by měl podle mě mířit.

Vy jste firmu přejmenova­li prakticky ze dne na den. Co vlastně znamená zkratka M2C, která nahradila ABL?

Ono to nebylo narychlo. Jde o takovou zkratku. Věděli jsme, že chceme udělat řadu koncepčníc­h změn. Před dvanácti lety jsme byli českou firmou s pobočkou na Slovensku. Teď jsme expandoval­i. A původní marketingo­vý design pro nás byl přítěží. Jde i o barvy.

Myslíte, že ABL, tedy Agentura bílého lva, působila příliš vlasteneck­y?

Přesně tak. Ono to vypadá, že jsme jméno změnili z nějakých důvodů, ale my jsme potřeboval­i refresh. Prostě se to tak sešlo. Naším oblíbencem byl Albert Einstein a jeho teorie relativity. V názvu jsme jen přeházeli písmena z jeho rovnice.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia