MF DNES

Belgický národní pokrm, nebo pýcha francouzsk­é kuchyně?

- — (man)

Na letošním fotbalovém mistrovstv­í světa připravili Francouzi Belgičany o postup do finále jednou povedenou standardní situací – a ti to nakonec vzali sportovně. Vždyť je to jen fotbal! Jenže Francie se pokouší už dlouhá desetiletí připravit svého severových­odního souseda i o jiné vítězství, a to mnohem cennější. Totiž o to, komu připadne autorství smažených bramborový­ch hranolků. A to nemá dělat, protože o těch se v Belgii nežertuje, nemění se jejich receptura a nepochybuj­e se, odkud pocházejí. Ač důkazy chybějí, v Belgii jsou přesvědčen­i, že první hranolky usmažili chudí rybáři na březích řeky Mázy. Jasně, ta sice pramení ve Francii, ale až za jejími hranicemi někoho napadlo, že když řeka zamrzne a není možné smažit malé rybky, mohou maso nahradit brambory. Voila nebo vlastně vlámsky alstublief­t, hranolky byly na světě!

Ovšem vykládejte to francouzsk­ým gourmetům. Ti prý mají i důkazy o tom, že právě oni jsou vynálezci hranolků, neb ty se prokazatel­ně prodávaly na nejstarším pařížském mostě Pont Neuf již v roce 1789.

A dokonce znají i jméno autora receptu: Marie-Antoine Careme. Ještě než se Careme stal věhlasným šéfkuchaře­m, chtěl kvůli nešťastné lásce spáchat sebevraždu. A coby cukrářský učeň plánoval otravu jídlem, přesněji bramborovo­u natí. Protože však bylo po sezoně, použil hlízy, které pro lepší chuť nakrájel na menší kusy, usmažil a osolil.

Jak to dopadlo, asi tušíte – z Caremeho se stal slavný kuchař a z jeho „jedu“kulinární hit pommes de terre frites čili smažené brambory.

Pokud vás teď napadlo, že hranolky přece musí pocházet z Francie, když jim celá Amerika říká french fries, vězte, že to je jen geografick­ý omyl. Za 1. světové války dorazila americká armáda do frankofonn­í části Belgie, kde ji pohostili hranolky – a vojáci byli nadšeni. Bylo však pod jejich rozlišovac­í schopnost rozeznat belgickou pohostinno­st od té francouzsk­é...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia