MF DNES

Epstein vypráví, jak rychle zničit cizí život

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

I to největší rodinné štěstí může jednou skončit. Někdy ze dne na den, jindy potichu a nenápadně, třeba vinou „obyčejného“domácího násilí. Jak se s takovou situací vyrovnávaj­í sami manželé a děti, zkoumá v chystané knize Dravec scenárista Marek Epstein.

Příběh vypráví z pohledu malé dcery, psychopata a zklamané manželky, avizuje nakladatel­ství Labyrint. „Narazil jsem na příběh, vlastně jen suchou anotaci k jakémusi případu ženy žijící s agresorem, který ji kromě bití velmi nečekaně a sofistikov­aně připravil o děti,“popisuje Epstein. „Pak už to byla jen fascinace, jak je možné s trochou důvtipu rychle a nenávratně někomu zničit život,“prozrazuje o prvotním impulzu k sepsání knihy.

Hrůzy života ve strachu

Ač to zažitá definice násilí nepřipoušt­í a příručky často mluví jinak, soustavný život ve strachu může bolet mnohem více než jedna facka. O obavách se tak rozhodl psát i Epstein. „Obecně nejvíc bolí strach. Strach z toho, co se může stát, nebo se naopak už nikdy nestane,“vysvětluje. Své postavy však nesoudí.

„Snažil jsem se pochopit každého z nich a jistým způsobem ho mít rád, abych mohl dál vyprávět. Nejde o to obhájit někoho, kdo ubližuje, ale pochopit jeho myšlení. Postavy nedělají tak velké životní kotrmelce, jak by se mohlo zdát. Spíš se pokoušejí v nových situacích nově myslet. A to by snad mohlo být atraktivní,“myslí si. Scénářové formy se Dravci nedostalo, protože Epstein nemohl najít způsob, jakým by se ve filmovém jazyce vyrovnal se třemi vypravěči.

Fantazie na lázeňském pobytu

„Film je báječný na ukazování dramatu zvnějšku. Čím jsem ale víc přemýšlel o svých postavách, bylo mi jasné, že to podstatné se děje uvnitř,“popisuje. Sám si tak při psaní mohl dovolit trochu větší autorský luxus, který s libostí nazývá „lázeňským pobytem pro fantazii“nerušený filmařským­i limity. „Je ale pravda, že první zmínku jsem si načmáral do námětů na scénář,“říká.

Dravec zamíří na pulty českých knihkupect­ví 15. října. V průběhu podzimu by se měl začít natáčet televizní film podle Epsteinova scénáře, jehož režie se má ujmout Jiří Strach. Velký projekt jej pak čeká příští rok, chystá se totiž natáčení dramatu Šarlatán, které je inspirovan­é životem léčitele Jana Mikoláška. Režírovat bude Agnieszka Hollandová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia