MF DNES

Kalendář objevil stopy dávných hvězd

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před rokem v Kalendáři pro pamětníky vyhlásil jeho autor Aleš Cibulka pátrání po Pavle Vrbenské, hvězdě filmů Jarní píseň, Sobota či Dnes neordinuji. A jak ukazuje nový kalendář na rok 2019, našel stopu – i díky čtenářům MF DNES a iDNES.cz. Poslali mu třeba zmínku v australské­m tisku z roku 1952, že Paula Valenska, jak si říkala v cizině, žije v Bagdádu se svým manželem, lékařem. Podle pamětí Zdenky Procházkov­é prý její kolegyni „zavřel arabský manžel do harému a těžce se dostávala ven“.

Nový, v pořadí jedenáctý kalendář věnovaný pamětnický­m legendám přináší i jiné objevy. Třeba citaci z reklamní brožurky Přestávka Divadla Vlasty Buriana z roku 1938: „Nade vše zdraví tvé! Proto jen Primeros gumové!“Cibulka také odhalil totožnost dívenky, jíž se ujme Hugo Haas ve filmu Děvčata, nedejte se! – hrála ji Jana Ženíšková, skutečná dcerka představit­elky matky, manekýnky Erny Ženíškové.

Gollová u výslechu

Našel se původně zamýšlený konec filmu Kristián, vnuk režiséra Jaroslava Kvapila a i přesné datum narození Karla Högera, ba dokonce jméno jeho porodní báby.

Spolu s kalendářem vychází čtvrtý díl Cibulkovy knihy Černobílé idoly a také v něm lze najít kuriozity, počínaje unikátními fotografie­mi včetně Antonie Nedošinská v „truchlohře o nevěstce“Dolfa (na snímku) a konče novými detaily ze života Nataši Gollové, jež zemřela před třiceti lety. Patří k nim i dopis, v němž herečka líčí své poválečné zážitky „z hrozného výslechu na ministerst­vu vnitra ohledně Adiny“.

 ??  ?? V neobvyklé roli Herečka Antonie Nedošínská v truchlohře Dolfa, která vypráví o nevěstce. Repro: Černobílé idoly
V neobvyklé roli Herečka Antonie Nedošínská v truchlohře Dolfa, která vypráví o nevěstce. Repro: Černobílé idoly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia