MF DNES

Když se Eben a Hartl mazlí s mateřštino­u

- — Tomáš Šťástka

Jazyk je to, čím přežije národ aneb čeština jako chrám i tvrz. Motto upomínajíc­í dílo Pavla Eisnera si do své nejnovější premiéry nazvané Koupila jsem husu, tak nevím... vetklo pražské Divadlo Viola.

Večer věnovaný krásám našeho jazyka chystají v režii Lídy Engelové Marek Eben a Jan Hartl. „Vzhledem k jubilejním­u roku nám to přijde docela vlasteneck­é, protože čeština se moc nepěstuje,“vysvětluje Marek Eben. „Nechceme nikomu vylepšovat jazyk, jde o představen­í pro lidi, kteří mají rádi češtinu a rádi se s ní, abych tak řekl, pomazlí,“dodává k novince, kterou Viola uvede tento pátek. Oba herci vycházeli především z díla Čapkova vrstevníka Pavla Eisnera, nejvíce z jeho knih Chrám i tvrz a Čeština poklepem i poslechem. „Eisner má nádherné kapitoly třeba o slovesných videch nebo o českých příjmeních,“upozorňuje Eben. „Vybere si třeba slovo chřest a řekne: Řekl bych, že pro cizince se slovo chřest lépe řekne, než vyslovuje,“dává příklad z tvorby tohoto lingvisty i básníka.

Tak nevím

Jak je ve Viole zvykem, večer proloží vedle četby i hudba. Autorem textů a písní je opět Eben, který zahraje na klavír, na kontrabas jej doplní Jaromír Honzák, na kytaru Pavel Skála.

A proč se představen­í jmenuje Koupila jsem husu, tak nevím...? „Název je Eisnerův citát, má v knize jednu stejnojmen­nou pasáž, které je o tom českém pochybován­í, kdy Češi řeknou: Naše Liduška se už chce vdávat, tak nevím,“vysvětluje Eben.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia