MF DNES

Rusko pomůže, Alláh je velký. Na Neklidné hranici to vře

- — Mirka Spáčilová

Na začátku byla fotografie mrtvé ženy z roku 1940, oběti ruské okupace Lotyšska. Na stejná místa se v dokumentu Neklidná hranice, který vznikl v lotyšsko-české koprodukci a nyní jde do našich kin, vydal režisér Davis Simanis Jr. vedený spekulací BBC, že právě z pomezí bývalých sovětských republik může vzejít třetí světová válka.

Švejk před hotelem Praha

Esejistick­ý zabarvený film s osobním komentářem „připadám si tu jako Kafka“dává jasně najevo, komu straní, nicméně režisér pro něj našel dva zajímavé vrstevníky na opačných frontách. Aktivista, jenž házel dlažební kostkou a před trestem utekl paradoxně do nenáviděné­ho Ruska, se stává folklorist­ou pohraniční­ch vsí; když tajně navštíví svou rodinu, manželka už ho nechce. „Černý Lenin“, jehož matka byla Lotyška a otec z Ugandy, naopak jede s ruskými separatist­y bojovat proti Ukrajině: „Papíry na auto nemám, ale tank řídit můžu.“Oba propojí česká stopa: prvního nakonec zatknou u nás, druhému v doněckém hotelu Praha, před nímž stojí socha Švejka, velí muž vzkazující: „My Rusové vždycky všem přijdeme na pomoc, Alláh je velký.“

Pravda je, že Neklidná hranice si v bizarnoste­ch libuje, vybírá si ikony vedle Gagarina i mše vedle oslavy vítězství, zaniklé osady, Stalina, Putina, patos, zmar, vodku a stesk po rudých časech. Je to výsek tendenční, alespoň však osobně zažitý a završený soukromou pochybnost­í autora, jenž se označuje za pouhého pozorovate­le, kdežto dva jeho protichůdn­í hrdinové „dělají dějiny“.

Neklidná hranice

Lotyšsko/Česko 2018

60 %

 ?? Foto: Pilot Film ?? Švejk před doněckým hotelem Praha.
Foto: Pilot Film Švejk před doněckým hotelem Praha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia