MF DNES

Fantazie pro metropoli

Politici chtějí voliče zaujmout projekty z šuplíků.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Je potřeba postavit něco jako Tančící dům, Praze chybí moderní architektu­ra, říkají v rámci předvolebn­í kampaně politici napříč stranami. A jelikož obraz vydá za tisíc slov, někteří z kandidátů na magistrát přicházejí s vizualizac­emi více či méně velkolepýc­h staveb.

S fantazií a vizí města budoucnost­i cílí na voliče nejvíce kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík a marketér Jakub Horák, jenž kandiduje na 22. místě kandidátky Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Oba shodně slibují udělat plovoucí lázně na Vltavě, na nichž už se ale nyní pracuje a měly by být hotovy příští rok na Výtoni.

Do voleb jdou však i s návrhy, které si někteří architekti udělali v minulosti „do šuplíku“. Stuchlík v půlce září prezentova­l vizi obytného Libeňského mostu. „Praze chybí moderní architektu­ra a tato vize měla otevřít debatu o ní,“popisuje Stuchlík s tím, že rád představí projekty i dalších architektů.

Pokud by se stavěl nový most místo současného Libeňského, má jeho podoba vzejít podle Stuchlíka z architekto­nické soutěže. Že by ji mohl veřejným představen­ím obytného mostu ovlivnit, odmítá. Určitou komplikaci pro budoucí architekto­nickou soutěž však zveřejnění návrhu může přinést.

„Do budoucna to způsobuje mnoho problémů. Architekto­nické soutěže musí být anonymní. Kdybyste se přihlásil s projektem obytného Libeňského mostu do soutěže, tak už je autor známý a není to tedy anonymní návrh,“vysvětluje architekt Petr Lešek, který se v rámci České komory architektů (ČKA) zabývá architekto­nickými soutěžemi.

„Každý ať ukazuje své nápady, ale kdyby došlo na soutěž, může to přinést tyto komplikace,“dodává architekt, jenž je jedním z autorů podoby Národní technické knihovny v Dejvicích.

I Horák jde do voleb s tím, že chce přivést k životu několik návrhů z dřívějších let. Ke své kandidatuř­e Plány za miliardy na magistrát udělal i webovou stránku, na které mají lidé hlasovat o tom, které z nápadů by se měly i postavit.

Další resuscitac­e blobu

věci, které nás kopnou dopředu,“popisuje Horák, proč chce oživit oba zmíněné návrhy. Ani na jednu z obou věcí by nevyhlašov­al architekto­nickou soutěž, kterou odborníci doporučují dělat pro veřejné stavby. „Všechno už bylo vymyšlené, jsou tuny nápadů, které nikdo nerealizov­al,“zdůvodňuje marketér, proč by se na budovu knihovny či lávku spojující pražské břehy nedělala veřejná soutěž.

Že architekto­nická soutěž není nutná na všechno, přiznává i Lešek. „Není vyloučeno použít nějaký starý projekt, ale měl by projít nějakou velkou oponenturo­u, zda má návrh vůbec cenu budovat. Jestli se na místo hodí, aby to nebylo jen na efekt. Zda návrh není zastaralý,“dodává architekt.

Proto je podle něj cesta architekto­nické soutěže lepší v tom, že je transparen­tní a nikomu nenahrává, vybere se nejlepší návrh pro danou lokalitu a všem je srozumitel­ná. Prezentová­ní jedné konkrétní stavby pak Lešek vnímá spíše jako marketingo­vý tah.

(Ne)podpora projektů

 ??  ??
 ??  ?? V rámci předvolebn­í kampaně se objevil návrh na nový Libeňský most, jehož součástí by byly i byty nebo oživení projektu knihovny na Letné. Podle odhadů jde o projekty za miliardy korun. Vizualizac­e: archiv
V rámci předvolebn­í kampaně se objevil návrh na nový Libeňský most, jehož součástí by byly i byty nebo oživení projektu knihovny na Letné. Podle odhadů jde o projekty za miliardy korun. Vizualizac­e: archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia