MF DNES

Pod Stalinem se připomíná totalita, ale jen dočasně

-

Vedle plovoucích lázní na Vltavě má hodně hlasů také projekt lávek spojujícíc­h pražské břehy přes Žofín a Střelecký ostrov. Jde o projekt architekta Vlada Miluniće, spoluautor­a Tančícího domu. A také návrh Národní knihovny na Letné přezdívaný „chobotnice“či „blob“od již zesnulého Jana Kaplického.

„Praze úplně chybí 21. století. Mám pocit, jako bychom žili v 19. století. Městu chybí krásné

Na cestu za poznáním dramatický­ch okamžiků dvou totalit 20. století, nacistické a komunistic­ké, zve aktuální výstava Paměť národa. Má také stylové umístění, ve dvou „rukávech“instalovan­ých do nitra někdejšího Stalinova pomníku na Letné.

Diváci se ocitnou uprostřed převratnýc­h událostí uplynulého století. „Na pár okamžiků budete ve vlaku kamsi do koncentrač­ního tábora, v kokpitu letounu Spitfire během bitvy o Británii či v gestapem zatopené kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici,“představil akci ředitel společnost­i Post Bellum Mikuláš Kroupa, zakladatel projektu Paměť národa.

Jak moc mají návrhy, které kandidáti na radnici hlavního města představil­i, blízko k uskutečněn­í, není jasné. A to i přesto, že Horák tvrdí, že jeho snaha na vybudování moderních

Jednu z nejdražšíc­h výstav věnovaných stému výročí vzniku Českoslove­nska pořadatelé chystali rok a stojí takřka deset milionů korun. Expozice složená ze čtyř částí bude k vidění do 9. prosince.

Jestli a kde vůbec vznikne v Praze stálé muzeum totalitníc­h režimů, není zatím jasné. Na místě Stalinova pomníku plánuje totiž dosluhujíc­í primátorka Adriana Krnáčová (ANO) umístit galerii moderního umění. „Byl bych pro to, aby zde nějaké muzeum totality zůstalo,“namítá však radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Ve hře mohou být i jiné lokality. „Vhodnou budovou je podle nás bývalé Borůvkovo sanatorium v Legerově

staveb má podporu vedení kandidátky, za niž jde do voleb na magistrát.

Problém je hlavně u Kaplického knihovny na Letné. Přestože měl budovu dříve stavět stát pro Národní knihovnu, z čehož sešlo mimo jiné kvůli protestům, tak by podle Horáka nyní mělo vybudování blobu financovat samo město.

„Stejně jako se země Praze složila na Národní divadlo, tak že by Praha postavila tuto knihovnu a věnovala ji celé zemi,“líčí Horák s odhadem, že by stavba vyšla zhruba na tři miliardy korun. Minulý týden v debatě kandidátů na primátora, kterou pořádal server iDNES.cz, však lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že s výstavbou Kaplického návrhu nepočítá.

Spolu s dalšími stranami se totiž Pospíšil shoduje na tom, že by moderní budovou, kterou město postaví, mělo být nové sídlo pro filharmoni­i. Koncertní síň by měla stát v Holešovicí­ch, poblíž zastávky Vltavská. ulici,“navrhuje Hana Třeštíková (Praha sobě). Zde zemřel po výsleších na StB farář Josef Toufar i student Jan Palach.

Pro muzeum je i TOP 09, ODS či Jakub Landovský (ČSSD). „Myslím, že právě Post Bellum si udělalo průzkum, kde zjistili, že naše zásadní osmičkové roky mladí lidé v podstatě neznají. Je potřeba s tím něco udělat. Ten dluh musíme splatit, nejlepší forma je postavit tuhle veleváženo­u instituci,“tvrdí.

Podle kandidáta na primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by dějiny totality měly být šířeny elektronic­kými médii, aby je mohli sdílet mladí, kteří o této době mají nevalné nevědomost­i. (boh)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Venkovní panely i multimediá­lní expozice uvnitř někdejšího Stalinova pomníku na Letné se staly dějištěm výstavy Paměť národa.
Foto: Michal Šula, MAFRA Venkovní panely i multimediá­lní expozice uvnitř někdejšího Stalinova pomníku na Letné se staly dějištěm výstavy Paměť národa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia