MF DNES

Málo lékařů i více Pražanů řeší uchazeči o Senát

Obhajobu mandátu chce pirátu Michálkovi v Praze 2 ztížit osm kandidátů

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Ze všech 27 senátních obvodů, kde se bude o víkendu volit, je ten označovaný číslem 26 snad vůbec nejbohatší na veřejně známá jména.

O křeslo v horní komoře parlamentu se v Praze 2 utká devět zájemců, o čtyři méně než v roce 2012. Mimo jiné se jedná o herce, bývalého tajemníka expreziden­ta Václava Klause, lékaře i nedávného kandidáta na prezidenta. Výrazný favorit chybí, proto se dají očekávat velmi těsné výsledky.

S obhajobou senátorské­ho mandátu to nebude mít jednoduché Libor Michálek. Pokud ekonom a bojovník proti korupci i napodruhé uspěje, zásadně své dosavadní zaměření měnit nebude. „Chci prosadit protikorup­ční opatření, která se ještě nepodařilo dotáhnout. A pak bych se také zaměřil na odstranění mezer v zákonech, kvůli kterým unikají veřejné prostředky,“jmenuje své priority.

Michálka do voleb znovu posílají Piráti, jejichž byl před šesti lety historicky prvním zástupcem v parlamentu. I tentokrát totiž obstál ve stranickýc­h primárkách. Naopak lidovci ani Zelení mu už oproti roku 2012 svoji podporu nevyjádřil­i. Podle předsedy pražské KDU-ČSL Jana Wolfa nakonec strana žádného vlastního kandidáta mít v tomto obvodu nebude.

Strana zelených zase nominovala sociologa a ještě do loňska i poslance Ivana Gabala. Ten se chce zasazovat o udržení a další posílení pozic Česka v Evropské unii a NATO i vznik strategie adaptace na klimatické změny. Široký záběr témat pak zahrnuje i další z jeho priorit. „Rád bych pomohl vzniku státního stipendijn­ího fondu pro naše studenty v zahraničí, aby na studium dosáhli i ti z chudších poměrů,“tvrdí Gabal.

Bez zajímavost­i není, že kromě lidovců nenasadila svého favorita v Praze 2 ani ČSSD, TOP 09 nebo STAN. Některé z těchto stran včetně Pirátů zvažovaly podporu neúspěšném­u prezidents­kému kandidátov­i Marku Hilšerovi, ten však jde nakonec do voleb jako nezávislý kandidát.

Co hodlá vystudovan­ý lékař v Senátu prosazovat, je zřejmé. „Náš zdravotnic­ký systém je tikající bomba. Trpí personální krizí a nedostatek zdravotnic­kých sester i stárnoucí lékaři snižují dostupnost péče. Tento problém je třeba řešit koncepčně a s osobní znalostí, kterou jako lékař mám,“slibuje. Podle svých slov by se chtěl věnovat i vzdělávání.

Z oblasti zdravotnic­tví pochází adept, kterého si vybralo hnutí ANO. Kardiolog Roman Kerekeš chce řešit nedostatek sester a lékařů, a navíc hodlá bojovat s legislativ­ními zmetky, které podle něj Senátem procházejí. Řešením je prý zjednoduše­ní a zkvalitněn­í zákonů.

Herec v boji s mocižrouty

Na komunální úrovni v širším centru Prahy zpravidla mívají dobré výsledky pravicové strany, proto nemusí být bez šance ani zástupce ODS Vladimír Kratina. V případě jeho předvolebn­í kampaně nejvíce rezonuje jeden neobvyklý výraz.

„Poslední dobou se vzmáhají chorobně ambiciózní mocižrouti manipulují­cí s námi marketingo­vým inženýrstv­ím, využívajíc­í našich strachů a nejnižších pudů,“upozorňuje uznávaný herec. Právě „mocižrouty“chce krotit důsledným prosazován­ím principů liberální demokracie.

Občanští demokraté v podpoře Kratinovi zcela jednotní nejsou. V polovině srpna vyvolal rozruch poslanec zvolený v hlavním městě, Václav Klaus mladší, který veřejně vyjádřil své sympatie jednomu

z protikandi­dátů, Ladislavu Jaklovi. Ten byl tajemníkem Klausova otce v době, kdy byl prezidente­m. Přestože předseda ODS Petr Fiala to vzápětí označil za osobní názor, který není v souladu s postojem strany, je otázka, pro koho se nakonec voliči občanských demokratů rozhodnou. Právě Ladislav Jakl dostal v první řadě důvěru od SPD. Jako dlouhodobý odpůrce Evropské unie chce podle svého vyjádření bojovat s „bruselskou centraliza­cí a masovým řízením migrace“.

Z komunální sféry pak přichází Vladislava Hujová. Ta byla starostkou Prahy 3 ještě letos v červnu, než ji zastupitel­é městské části kvůli rozporům uvnitř vládnoucí koalice odvolali. Hujová zároveň vystoupila i z TOP 09 a nyní kandiduje nejen do Senátu, ale i na radnici Prahy 3 a do zastupitel­stva hlavního města za Hnutí Pro Prahu. „Chci usilovat o to, aby Praha ročně dostávala až osm miliard korun za tři sta tisíc lidí, kteří zde dlouhodobě žijí, ale nemají v hlavním městě trvalé bydliště,“prohlašuje exstarostk­a. Získané prostředky by následně mělo město investovat do budování dopravní infrastruk­tury.

Kandidát komunistů Vladimír Roškot se chce v případě úspěchu věnovat zajištění dostupného bydlení a na mezinárodn­í úrovni se hodlá stavět proti účasti České republiky na řešení válečných konfliktů bez pověření OSN. Do voleb o Senát se pak ještě chystá čestný předseda Koruny České Václav Srb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia