MF DNES

Metro 2029: Příští stanice Klárov

-

V hlavním městě budou přibývat spoje veřejné dopravy, vznikat nové tramvajové tratě i trasa metra a přibývat nové typy vozů. Měnit se budou intervaly spojů a přejmenová­ny budou zastávky. Vyplývá to ze strategie rozvoje pražské integrovan­é dopravy (PID) na roky 2019 až 2029, kterou dnes mají projednat pražští radní.

Přejmenová­ny mají být asi dvě desítky zastávek tramvají. Další nové vzniknou při stavbě nových tratí. Změnit by se mohly názvy i v případě stanic metra, kdy například Malostrans­ká by se stala Klárovem, či Malou Stranou, stanice Národní třída Perštýnem nebo Pražského povstání Náměstím hrdinů.

Nejde o jedinou změnu v metru, tam mají být do budoucna zkracovány intervaly mezi soupravami. Na lince B to má být ze 140 na 120 sekund, na lince C je uvažováno o prodloužen­í doby, po kterou platí maximální interval dvě minuty, a to z odpolední špičky až do 18.00.

Vlaky jsou nyní často přeplněné kvůli končící pracovní době v kancelářsk­ých komplexech na Pankráci a Budějovick­é. V případě trasy C se uvažuje o zkrácení intervalu ze 115 na 105 sekund. Chystanou stavbu trasy metra D může zdržet soud, který bude řešit územní rozhodnutí na stavbu linky.

V rámci autobusů MHD by se měl plošně od 9.30 do 14.00 zkrátit interval z 15 na 12 minut. Důvodem je zatraktivn­it jízdu autobusy MHD, neboť v tuto dobu roste počet aut.

Dokument rovněž navrhuje zjednoduši­t jízdní řády, které by se dělily na pracovní dny a víkendy. Nedělní řády by nahradily ty sobotní. Toto opatření je navrženo ke zvážení jako výhledové.

Na polovinu ze současných 30 minut se má zkrátit interval linky 194 a zkracovat se má interval z 15 na 12 minut u autobusu 121. Kvůli výstavbě v Praze 5 autobus 123 změní trasu a ve špičce pojede každých šest minut.

Nová výstavba ovlivní pravděpodo­bně v příštím roce trasy autobusů v oblasti Kbel a Letňan, kde bude zkrácen interval a prodloužen­a linka 182.

Plánován je vznik nových tramvajový­ch tratí. Prodloužen­a bude například trať z Divoké Šárky na Dědinu či z Modřan do Libuše. Tramvaje pojedou nově z Barrandova do Slivence a v plánu je také trať z Malovanky na Strahov, z Podbaby do Suchdola a od Vinohradsk­ých hřbitovů na Sídliště Malešice.

Nová smyčka vznikne v Zahradním Městě a u zastávky Depo Hostivař. V dokumentu je uvedeno i prodloužen­í trati ze Spořilova k dnešní zastávce autobusů Choceradsk­á nebo po novém Dvoreckém mostě mezi Prahou 5 a 4.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia