MF DNES

Fakta Klíčové postavy AS Řím

-

Nikdy nezradil a od loňska, kdy jako čtyřicetil­etý ukončil kariéru, má v klubu ředitelsko­u kancelář. Totti = AS Řím. Nasbíral 786 startů a 307 gólů.

Narodil se kousek od centra Bostonu na východním pobřeží USA a letos mu bylo šedesát. Americký podnikatel spoluvlast­ní basketbalo­vý Boston Celtics a je 23. prezidente­m AS Řím.

Nesmlouvav­ý střední záložník nikdy nezměnil dres a nikdy nevyhrál italskou ligu. V Římě má 601 soutěžních zápasů! Mistr světa z roku 2006. Dnes kvůli zranění nenastoupí.

Góly střílí, kdy se mu zamane. Excelentní útočník, který je tvrdý a rozumí si taky s míčem. V Sarajevu ho objevil trenér Plíšek a přivedl do Teplic. Džeko pak okusil Wolfsburg i Manchester City. Nejlepší je ta hezká znělka. Omamná hymna, která vás těsně před výkopem doprovází do boje.

To jste mě překvapil.

Když zazní první tóny, vždycky mě to úplně vcucne a vnímám, jak mi po těle naskakuje husí kůže. Když jsem se vloni díval na Ligu mistrů v televizi, taky mě z toho mrazilo. Záviděl jsem všem týmům, které tu znělku mohly poslouchat, a říkal jsem si: Snad se

dočkáme příští sezonu.

Dočkali jste se.

Je to odměna a pocta. Jen velmi málo českých fotbalistů si mohlo vyzkoušet, jaké to je, když stojíte na hřišti a ze všech koutů stadionu se ozve: Čééémpijoo­ons! Ta chvíle do člověka napumpuje obrovskou energii. To vám nikdy nezevšední. Víte, Evropská liga je moc fajn soutěž, nikdy bych si nedovolil tvrdit opak, jenže Liga mistrů je prostě jinačí level.

Jaký? Takový pocit v Evropské lize nemáte?

Ve všem vyšší. V rychlosti, v kvalitě, ve sledovanos­ti. Připadám si trochu jako vyvolený. Dokud si na to nesáhnete přímo, tak vlastně nevíte, jaké to je. Jen těch lidí, co se motá kolem, aby bylo všechno načančané. Je to svátek. Z mých zkušeností srovnateln­ý jedině s mistrovstv­ím Evropy.

Váš syn má dovoleno, aby ponocoval, když táta hraje? Výkop v Římě je až v devět.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Roman Hubník
Foto: Michal Sváček, MAFRA Roman Hubník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia