MF DNES

Ujet s Nibalim? V tom tempu to nešlo, říká Kreuziger

-

Cyklista vylepšil šestým místem české historické maximum na mistrovstv­í světa a říkal: „Jeli jsme v Innsbrucku jako tým, ne jako sólisté.“

Před čtrnácti lety se stal ve Varese cyklistick­ým mistrem světa mezi juniory. Nyní se dvaatřicet­iletý Roman Kreuziger ocitl v Innsbrucku nejblíže k medaili i mezi dospělými. Na jedné z nejobtížně­jších tratí v moderní historii šampionátů vybojoval 6. místo. Žádný český silničář se v minulosti tak vysoko neumístil.

Až za Kreuzigere­m projížděly cílem mnohé hvězdy pelotonu, od Alaphilipp­a přes Quintanu, Rogliče a bratry Yatese až k Nibalimu.

Vylepšil jste české historické maximum, jímž bylo 9. místo současného reprezenta­čního kouče Konečného z Lisabonu 2001. Co to pro vás znamená?

Je fajn, že už někdo Koňase překonal, ale kdyby to cinklo, byly by mé pocity ještě někde úplně jinde.

V cíli jste byl zklamaný.

Hlavně mrtvý... a taky zklamaný.

S denním odstupem už na vaše umístění pohlížíte jinak?

Ještě potřebuji pár dní, abych si vše v hlavě srovnal. Za svůj cíl jsem před šampionáte­m vyhlásil vybojovat první desítku. Tu mám, a to je úspěch. Ale když jsem byl na posledním kopci jen 15 sekund od medailistů, samozřejmě jsem pomýšlel i výš. Zvlášť když přede mnou skončili lidé, kolem kterých se motám na ardenských klasikách. Proto věřím, že je otázkou času, kdy se to otočí a povede se mi nějakou tu klasiku vyhrát taky. Valverde v Innsbrucku ukázal, že můžete být šampionem i v 38 letech.

Souhlasíte s těmi, kteří tvrdí, že Valverde je tím pravým šampionem?

Zasloužil si zlato po tom všem, co v kariéře dokázal. Pro cyklistiku je skvělé, když duhový dres obléká takhle výrazný jezdec. Podobně jako Peter Sagan jezdí Valverde každoročně spoustu závodů. Bude ten dres dobře reprezento­vat.

Před Innsbrucke­m se on i bronzový Woods „rozjezdili“v kopcích Vuelty. Vy jste dal přednost přípravě na sérii jednorázov­ých závodů. Stojíte si za vaší volbou?

Každý si zvolil cestu, která mu vyhovovala. Stříbrný Bardet závodil po Tour minimálně, Alaphilipp­e ladil v etapách Kolem Británie. Já jsem přesvědčen, že pro mě byla má varianta přípravy nejlepší.

I proto, že po vyčerpání na Giru jste se v červenci cítil dost zle?

Právě. Na Giru jsem šel hodně přes klapku. S trenérem jsme dospěli k názoru, že potřebuji delší odpočinek. V srpnu jsem se pak do formy dostával pomaleji, na Grand Prix Plouay se mi jelo špatně (nedokončil), ale při jednorázov­kách v Kanadě už líp. Po nich stále zbývaly do mistrovstv­í tři týdny, což mě uklidňoval­o. Na Gardě jsme si uspořádali kemp, jezdili intervaly, naordinova­l jsem si i sedm a půl hodiny, abych si zvykal na délku závodu v Innsbrucku.

Pokračován­í na str. 18

 ?? Foto: ČTK ?? Úspěch Roman Kreuziger dojel na šampionátu šestý, cíl si splnil. Ale v posledním stoupání myslel i na medaili.
Foto: ČTK Úspěch Roman Kreuziger dojel na šampionátu šestý, cíl si splnil. Ale v posledním stoupání myslel i na medaili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia