MF DNES

PROČ NECHALA ZABÍT KUCIAKA

Kdo je tajemná Slovenka Alena Zsuzsová

- Václav Janouš reportér MF DNES

Alena Zsuzsová, překladate­lka z italštiny a žena, kterou slovenská policie viní z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, jezdila v drahých autech.

Naposledy v tmavém Range Roveru za dva miliony korun. Sousedé z Komárna se právě tomu podivovali – není totiž jasné, odkud pramenily její příjmy a co vlastně poslední roky dělala. S podnikáním skončila před deseti lety, zrušila i svůj živnostens­ký list. Tři firmy, ve kterých Zsuzsová figurovala, také nebyly žádní tygři na trhu a po podnikání dodnes zůstal mnohamilio­nový dluh na daních.

Jméno překladate­lky z Komárna se podle výpisu ze slovenskéh­o obchodního registru objevuje ve třech „eseróčkách“. Ta ovládali různí italští podnikatel­é a Zsuzsová v nich dělala jednatelku. Dodnes už funguje jen jedna firma, a to Ergo Kit, která je však několik let jen prázdnou schránkou. „Aktuální dluh na daních finanční správě je přes 200 tisíc eur,“stojí ve výpisu, který MF DNES získala.

I z této firmy založené v roce 2000 se ale překladate­lka stáhla už v roce 2007, kdy ji původní italský majitel a ona coby menšinová spolumajit­elka prodali Tiborovi K. – Maďarovi žijícímu ve městě Székesfehé­rvár, sedmdesát kilometrů od Komárna. Obývá roky rozestavěn­ý cihlový dům.

Překladate­lka s otazníkem

Všechny firmy spojuje to, že se zabývaly nábytkářsk­ou výrobou a zároveň obchodem s galanterií a obuví. O jejich hospodářsk­ých výsledcích se toho příliš zjistit nedá ani ze zveřejněný­ch účetních výkazů. Firmy totiž buď zanikly předtím, než na Slovensku začala platit povinnost zveřejňova­t finanční výsledky, nebo jednoduše účetní dokumenty nezveřejni­ly. To byl také důvod, proč soudkyně Okresního soudu v Nitře Monika Kublová v roce 2012 zrušila firmu Eurodesign, která sídlila přímo v domě zadržené Zsuzsové. „Na daňovém úřadu v Komárně soud zjistil, že společnost podala daňové přiznání naposledy za rok 2000. V tom roce vykázala ztrátu 34 319 euro (879 tisíc korun),“napsala do rozsudku, který má MF DNES k dispozici, soudkyně Kublová. Kromě toho už tehdy dlužila firma na daních v přepočtu přes čtvrt milionu korun a daňová správa z Nitry proto podala soudu návrh na zrušení. Za Eurodesign se soudem nikdo nekomuniko­val, nikdo neprotesto­val.

Vůbec nejstarší firmou, v níž Zsuzsová figurovala, byla Danobia, založená v roce 1994. Patřila dvěma Italům – Gaiaovi M. a Removi S. z italské Lombardie. Byla jednatelko­u.

Zvláštní je i deklarovan­á profese překladate­lky. Většina slovenskýc­h překladate­lů a tlumočníků se sdružuje v asociaci. Tam ale Alenu Zsuzsovou nikdo nezná. „Nikdo z kolegů, kterých jsme se ptali, její jméno neslyšel,“řekla MF DNES místopředs­edkyně Slovenské asociace překladate­lů a tlumočníků Henriette Geierová. Existuje tak jediný způsob, jak by tlumočení mohla obviněná Zsuzsová poskytovat – musela by mít zřízenu agenturu na úřední překlady dokumentů, kupříkladu pro notáře nebo soudy. Musela by však být evidována v seznamu znalců, tlumočníků či překladate­lů slovenskéh­o ministerst­va spravedlno­sti. Jenže jméno Aleny Zsuzsové v těchto seznamech nefiguruje.

Kamarádi ze sportu

Policie včera popsala, že při vyšetřován­í vraždy zajistila 570 stop. „Našel se i náboj, který vykazoval individuál­ní shodu s místem činu,“řekl ředitel protizloči­necké jednotky NAKA Braňo Zurian.

Jeden z obviněných, podnikatel Zoltán Andruskó, s policií začal spolupraco­vat. Nepodal jako jediný stížnost proti uvalení vazby a naopak popsal podíl jednotlivý­ch lidí na vraždě. Podle obvinění měl být střelcem, který zabil Kuciaka a jeho snoubenku archeoložk­u Martinu Kušnírovou, někdejší policejní vyšetřovat­el Tomáš Szabó z Kolárova. Do Velké Mače, kde oběti bydlely, jej přivezl bratranec a bývalý voják Miroslav Marček. Andruskó měl být spojkou mezi objednavat­elkou a vrahy. Zsuzsová za vraždu zaplatila 50 tisíc eur, dalších 20 tisíc byl starý dluh Andruskóa, který mu odpustila.

Jednoduché propojení je i mezi trojicí obviněných mužů. Všichni se znali díky bojovým uměním, kterým se věnovali. Szabó s Marčekem navíc spolu podnikali, v centru Kolárova měl Szabó obchod se zdravou výživou a fitness doplňky.

Policie nyní prověřuje i vztah Zsuzsové s podnikatel­em Mariánem Kočnerem. Podle některých zdrojů pro něj měla v minulosti pracovat. Kočner, který je kvůli falšování směnek za 70 milionů eur (1,8 miliardy korun) ve vazbě, to včera přes advokáta popřel. Kuciakovi však před smrtí vyhrožoval.

Expremiér Robert Fico, který právě kvůli vraždě rezignoval, včera prohlásil, že za vraždou podle něj není italská mafie. „Toto vymyšlené obvinění bylo úmyslně zneužito ve snaze změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu,“řekl Fico.

 ??  ?? Obviněná Maskovaní policisté vedou Alenu Zsuzsovou k soudu v Banské Bystrici. Foto: Jozef Habočík, SITA
Obviněná Maskovaní policisté vedou Alenu Zsuzsovou k soudu v Banské Bystrici. Foto: Jozef Habočík, SITA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia