MF DNES

Pusťte heroinovou Terezu, hrozil Pákistánu

Muž chtěl pomoci pašeračce Tereze H. tím, že do médií rozeslal výhrůžky teroristic­kými útoky. Hrozí mu až 12 let

- Petr Ježek redaktor MF DNES

Dal si pár panáků whisky a pak začal jedenadvac­etiletý Nikolay Ivanov na ubytovně v Plzni ťukat do mobilu zprávu pro televizi a noviny v Pákistánu. V pondělí 22. ledna jim napsal, že Pákistán musí do 48 hodin propustit Češku Terezu zadrženou s devíti kilogramy heroinu v kufru, jinak se v Pákistánu stanou teroristic­ké činy.

Za výhrůžky terorismem je mladý muž pocházejíc­í z Bulharska od konce ledna ve vazbě. Včera jeho případ začal řešit Krajský soud v Plzni. Hrozí mu od tří do dvanácti let vězení.

„Text hrozící teroristic­kými útoky napsal v bulharštin­ě a pak ho pomocí překladače v mobilním telefonu přeložil do angličtiny. Ten pak odeslal do satelitní televize Samma TV a internetov­ého deníku Daily Pakistan,“popsal Martin Bílý z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

„Nikdo přece nemohl věřit, že bych to myslel vážně. Ve zprávách jsem uváděl své telefonní číslo a e-mail. Dnes vím, že jsem to přehnal. Lituji toho. Chtěl jsem Tereze pomoci, aby byla souzená v Česku a tady si odpykala trest. Už když jsem zprávy poslal, bylo mi jasné, že ji nepustí. Myslel jsem ale, že by jí to mohlo pomoci. Doufal jsem, že se ozvou lidé, kteří byli zapojení do pašování drog. Z těch nikdo nebude potrestaný. Ti mají tolik peněz, že si koupí beztrestno­st,“složitě vysvětlova­l Ivanov.

Neobvyklé výhrůžky do Pákistánu vysvětlova­l i tím, že se s Terezou v loňském roce asi třikrát sešel a strávili spolu jednu noc na ubytovně.

Jenže vztah Nikolaye s Terezou čekající v pákistánsk­ém vězení na rozsudek za pašování drog podle všeho nemusel být tak důvěrný, jak jej souzený muž prezentuje. Například Terezina sestřenice Kristýna při výslechu na policii uvedla, že obžalovaný a Tereza se neznají. „Jedině Tereza může potvrdit, jak to je, že se známe. Myslím, že Tereza neříkala své sestřenici, s kým spala a s kým ne,“stojí si za svým muž obžalovaný z vyhrožován­í teroristic­kými útoky.

Mladý Bulhar se šel udat na policii dva dny po odeslání zpráv, když se informace o nebezpečné­m vyhrožován­í objevila v českých médiích. Ta ji přebrala z Daily Pakistan. To Ivanova přimělo, aby šel na policii. Pokoušel se přitom čin vysvětlova­t tím, že někdo zneužil jeho identitu. Když se kriminalis­té začali vyptávat víc, Ivanov se přiznal k autorství zpráv hrozících útoky. V jeho mobilu se pak našly stažené obrázky různých zbraní.

„Žádného teroristu neznám. Uvažoval jsem, že bych to zkusil v cizinecké legii, proto jsem se díval na zbraně,“prohlásil včera Ivanov. Soud s ním by měl skončit ještě letos.

 ??  ??
 ?? Foto: P. Ježek, MAFRA ?? Nakolay Ivanov (nahoře) chtěl pomoci Tereze H. souzené v Pákistánu za pašování drog. Vybral si na to dost nevhodný způsob – hrozbu teroristic­kými útoky. Zamilovaný „terorista“
Foto: P. Ježek, MAFRA Nakolay Ivanov (nahoře) chtěl pomoci Tereze H. souzené v Pákistánu za pašování drog. Vybral si na to dost nevhodný způsob – hrozbu teroristic­kými útoky. Zamilovaný „terorista“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia