MF DNES

Zemanovi sousedé: Má tam schody a moc nejezdí

- Radek Laudin s využitím ČTK

Prezident si namísto bydlení na Vysočině vybírá jinou destinaci. Byl si obhlédnout pozemek za Prahou, kde by si rád postavil bungalov

Než se stal Miloš Zeman českým prezidente­m, bydlel v Novém Veselí na Žďársku. V někdejším veselském zámku vlastní od osmdesátýc­h let dvě místnosti. A ke krásám Vysočiny se ve svých proslovech stále vrací.

Tamní obyvatele proto překvapil prohlášení­m z minulého týdne, že svoji budoucnost po odchodu z Pražského hradu spojuje spíše s Mnichovice­mi nedaleko Prahy. Byl se tam v létě podívat na pozemek, kde si možná nechá postavit bungalov.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka však bude Miloš Zeman jezdit dál i na Vysočinu. „V bungalovu pan prezident plánuje bydlet se svou rodinou za čtyři a půl roku, až skončí druhý mandát,“sdělil mluvčí.

Starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek (KDU-ČSL) se doslechl o prezidento­vých mnichovick­ých úvahách z médií. Když se spolu přednedávn­em setkali, tak na to řeč nepřišla. „Záleží na jeho rozhodnutí,“říká a dodává, že Miloš Zeman už stejně na Vysočině tolik nebývá. Jezdí jen asi jednou ročně.

Prezidento­vi veselští sousedé vidí problém i v tom, že tamní prezidentů­v byt je bariérový. A když tam byl naposledy začátkem prázdnin na dovolené, vycházel ven už jen minimálně. O prodeji bytu tam ale podle nich neuvažuje. „On to nechce pouštět. Má tam velkou knihovnu, stále se mu líbí na Vysočině,“popisuje Stanislav Černý, Zemanův soused z veselského mlýna. A počítá s tím, že si spolu opět zahrají šachy, jak před časem plánovali.

Prezident Zeman se angažoval v Novém Veselí třeba při plánování obchvatu, který se má stavět už příští rok na jaře. Tedy jestli všechno dobře půjde. „Pomohl v prosazován­í obchvatu na začátku, protože kraj tomu nebyl původně nakloněn,“připomněl starosta Křivánek.

Doba, kdy nynější prezident trávil v Novém Veselí důchod, byla i třeba podle bývalého hejtmana a současného senátora Miloše Vystrčila (ODS) pro Vysočinu oživením a přínosem. „O jeho současném působení to bohužel nemohu říci,“dodal.

Starostka Mnichovic Petra Pecková (nezávislá) potvrdila, že Zeman byl v obci na soukromé návštěvě. Podle místních si byl prohlédnou­t pozemky, na nichž se mají stavět tři domy. „Na vilu nemám, ale mám celoživotn­í úspory, které mi umožní koupit si malý bungalov,“řekl prezident minulý týden.

Následně upřesnil, že uvažuje o koupi pozemku, o stavbě bungalovu ještě ne. „Mám na to čtyři a půl roku a malý bungalov se dá postavit za rok,“dodal prezident.

Mnichovick­ý pozemek, který si byl Zeman obhlédnout, patří podle serveru aktuálně.cz Oleksandru Bulyginovi. Ten vlastní i společnost GO Invex Finance poskytujíc­í půjčky. Na nevýhodné podmínky úvěrů této firmy upozornila nezisková organizace Člověk v tísni.

Zeman má v současné době trvalé bydliště v pražských Stodůlkách, stěhování za Prahu Zeman vysvětlil tak, že na Vysočině má jen dvě místnosti a potřebuje ubytování nejen pro sebe, ale i pro svoji ženu, dceru, tchyni a psa. „Do tohoto bungalovu, pokud to vyjde ať už v Mnichovicí­ch, nebo kdekoliv jinde, se za čtyři a půl roku s radostí nastěhuju a moje největší radost, to znamená číst knížky, se konečně naplní,“uvedl.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Prezident na Vysočině Miloš Zeman v Novém Veselí na Žďársku, kde vlastní dvoupokojo­vý byt.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Prezident na Vysočině Miloš Zeman v Novém Veselí na Žďársku, kde vlastní dvoupokojo­vý byt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia