MF DNES

Trump a svět: žádná láska

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Cizinci vidí Ameriku a jejího prezidenta hodně špatně, ale je otázka, čím to opravdu je.

Čísla jsou v každém případě takřka skličující: v globálním průzkumu agentury Pew Research vyšlo najevo, že větší důvěru než Donald Trump mají ve světě ruský i čínský prezident.

Trumpovi věří jen 27 procent lidí. A už jen polovina obyvatel světa vidí Ameriku příznivě.

Zatímco pouze necelá třetina dotázaných si nyní myslí, že USA hrají důležitějš­í roli než před deseti lety, o Číně si to myslí 70 % dotázaných.

Průzkum, v němž odpovídalo přes 26 000 lidí z pětadvacet­i zemí, ukázal několik zásadní trendů:

– svět je znepokojen rolí USA ve světové politice;

– převládá pocit, že USA neberou v potaz zájmy ostatních zemí;

– Amerika dělá méně pro řešení globálních problémů.

A to možná nejzajímav­ější: nejhorší obraz mají USA a Trump u nejbližšíc­h spojenců a sousedů. Trumpovi důvěřuje jen 6 % Mexičanů, 9 % Francouzů a 10 % Němců.

Není pochyb, že Trumpův přístup „USA především“mu přátele nenadělal a on sám tomu jde naproti. Druhá věc je, že čísla průzkumu asi vypovídají i o vnitropoli­tických náladách zpovídanýc­h zemí: příznivě vidí USA jen 38 procent Francouzů a německá čísla (30 procent) se dokonce blíží ruským.

K nízké důvěře v Trumpa i USA přispěly také americké vnitřní boje a tamní média, jež určují globální pohled na věc. Příkladem je zrušená dohoda NAFTA o zóně volného obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Když ji Trump vypověděl, byl svět dlouhé měsíce informován, že byla skvělá a jde o čiré paličství, přestože pro USA byla špatná. Když však byla v pondělí dojednána nová smlouva, která je pro všechny lepší, už to palcová zpráva nebyla.

Jediná pozitivní věc z Pew: přes všechnu tu nelásku všichni chtějí, aby USA zůstaly světovou jedničkou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia