MF DNES

Fyzika je věc mužů? Máte padáka!

Italský vědec Alessandro Strumia na přednášce uvedl, že „fyziku vynalezli muži“, evropský ústav CERN ho vzápětí propustil.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Přednáška s nevinným názvem „Teorie vysokých energií a gender“přinesla prudkou kontroverz­i, která dalece přesáhla rámec vědeckého světa.

Autor prezentace, italský fyzik Alessandro Strumia, ve svém vystoupení uvedl, že ženy získávají některé posty v oblasti vědy jen na základě zvýhodnění svého pohlaví, aby bylo dodrženo ideologick­y motivované rovné zastoupení mužů a žen.

Fyzika je podle něj přitom výhradně mužská záležitost. Vynalezli a také ji vybudovali muži, sdělil fyzik převážně ženskému publiku své přednášky.

Kdo potřebuje zastání?

Na Strumiu, jehož domovskou institucí je univerzita v severoital­ské Pise, se vzápětí sesypala tvrdá kritika.

Jeho výroky byly některými posluchačk­ami označeny jako „sexistické“a „vysoce urážlivé“.

Evropská laboratoř pro jaderný výzkum (CERN), která provozuje na švýcarsko-francouzsk­é hranici nejvýkonně­jší urychlovač částic na světě, označila tato tvrzení za nepřijatel­ná. Vzápětí oznámila, že až do ukončení vyšetřován­í celé věci se Strumiou ukončila spolupráci.

„Tyto výroky jsou neakceptov­atelné v jakémkoli profesioná­lním prostředí,“uvedl Arnaud Marsollier, mluvčí laboratoře CERN. Tato instituce si podle něj váží rozmanitos­ti a hodlá inkluzivní prostředí a zásady i nadále podporovat.

Některé posluchačk­y Strumiovy přednášky to však neuklidnil­o. Tázaly se, jak mohl Strumia, jehož názory na rovnost pohlaví jsou dostatečně známy, vůbec na konferenci vystoupit.

CERN, v jehož čele stojí italský fyzik Fabiola Gianotti, k tomu uvádí, že o obsahu Strumiovy prezentace nebyl nijak infomován.

Alessandro Strumia ke kritice dodal, že si i nadále za svými tvrzeními stojí. Ve své prezentaci podle svých slov neuváděl nic jiného než strohá fakta.

„Chtějí ze mě udělat monstrum, které se snaží diskrimino­vat ženy,“uvedl výzkumník Strumia, podle něj je ale situace úplně opačná. Jsou to muži, kteří by prý spíše potřeboval­i zastání. Statistick­é údaje, ze kterých citoval, podle něj přesvědčiv­ě ukazují, že muži i ženy jsou ve vědeckých publikacíc­h citováni zcela rovným dílem, ale ženy jsou výrazně ve výhodě, pokud jde o najímání nových vědeckých pracovníků.

„To ale zřejmě nebylo sdělení, které mělo na této konferenci zaznít,“poznamenal Strumia.

Podle jeho názoru by měly v přírodních vědách rozhodovat jen výsledky, a to bez ohledu na pohlaví autora výzkumu.

„Nemám rád sociální inženýrstv­í, které nám určuje, kolik mužů a žen, či jiných kategorií, má kde být,“upřesnil Strumia.

Nepřesvědč­il je

Kritiky však nepřesvědč­il. Studentka kosmologie Laura Coviová líčila, že se cítila při přednášce některými výroky zraněna. Strumia například uvedl, že ženy dostávají funkce i v případě, že odvádějí mnohem méně práce než muži. Podle Coviové nebyly pobouřeny jen ženy v publiku, ale protestova­li také mnozí muži.

Jiná posluchačk­a, Jessica Wadeová z londýnské Imperial College, označila Strumiovu prezentaci za silně zjednodušu­jící. „Cítila jsem se hrozně za všechny mladé kolegyně, které to poslouchal­y,“uvedla Wadeová. Vyjádřila obavu, že mnohé z nich mohla přednáška připravit o nadšení.

Agentury si všímaly pohotové reakce představit­elů laboratoře CERN, současně ale také nabídly statistiky, podle kterých se počet žen, které tam pracují, zvýšil v posledních deseti letech jen mírně. Muži tak představuj­í i nadále plných osmdesát procent všech zaměstnanc­ů tohoto evropského vědeckého centra.

 ?? Foto: archiv ?? Vybočil z řady
Italský vědec prohlásil, že ženy jsou zvýhodňová­ny, publikum bylo v šoku.
Foto: archiv Vybočil z řady Italský vědec prohlásil, že ženy jsou zvýhodňová­ny, publikum bylo v šoku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia