MF DNES

Sulawesi: hněv se obrací proti expertům. Prý chybovali

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zatímco místa těžce postižená páteční vlnou tsunami se stále nevzpamato­vala z úderu živlu, hněv Indonésanů dopadá na hlavy expertů, kteří je měli právě před takovou katastrofo­u ochránit.

Systém varování před tsunami selhal, úřady drasticky podcenily nebezpečí, stovky lidí zahynuly jejich vinou, zní sílící „hlas lidu“. Co se tedy vlastně stalo? Zemětřesen­í o síle 7,5 stupně Richterovy škály propuklo těsně u ostrova Sulawesi v pátek v 18.03 tamního času. Jen pár minut poté vydala indonéská meteorolog­ická a geofyzikál­ní agentura (BMKG) – právě ona to má v popisu práce a je nyní hlavním terčem kritiky – varování před tsunami. Tamní experti předpovědě­li možné vlny o výšce půl metru, maximálně tři metry.

Už o 34 minut později bylo varování odvoláno, podle BMKG na základě vizuálního pozorování jejího zaměstnanc­e v později nejhůře postiženém městě Palu.

Právě toto považují kritici geofyziků za fatální chybu. Brzy poté totiž dorazila k Palu devastujíc­í tsunami (nebo krátce předtím – v tom tkví podstata sporu), která byla vysoká ne tři metry, ale přes šest metrů.

Zdivočelá voda smetla v Palu vše, co jí stálo v cestě. Drtivá většina obětí pochází právě z tohoto téměř 400tisícov­ého města. Ztráty na životech byly o to větší, že na pláži Telise v tu dobu probíhal festival za účasti tisíců lidí. Pláž se následně stala dějištěm nejhrůzněj­ších scén.

Podle kritiků nedošla odborníkům jedna banální, ale zcela zásadní věc: úzké hrdlo, které tvoří dlouhá zátoka ústící k Palu, přicházejí­cí vlnu s obrovskou kinetickou energií ještě zrychlilo a zvýšilo. Proto byly tak devastujíc­í účinky (viz mapa dole).

Geofyzikál­ní agentura BMKG se nyní brání tím, že neměla dostatečně přesná data.

Indonésie má sice k dispozici rozsáhlý systém varování před tsunami, jeho funkčnost je ale v současnost­i značně omezená, upozornil zpravodajs­ký web BBC. „Indonéský systém tvoří 170 seizmickýc­h stanic, náš rozpočet dokáže pokrýt údržbu pouhých sedmdesáti z nich,“uvedl představit­el BMKG Rahmat Triyono.

Dalším problémem je skutečnost, že nejbližší zařízení měřící změny výšky hladiny je od Palu vzdáleno přes 200 kilometrů – a zaznamenal­o pouze nevýznamný růst o šest centimetrů. „Neměli jsme operativně k dispozici data z Palu. Varování jsme proto sestavili na základě dat, která jsme aktuálně měli k dispozici,“řekl Triyono agentuře Reuters.

Podle singapursk­ého experta Philipa Liua však nemusela pomoci ani přesnější data. Tsunami totiž udeřila, ačkoli tomu typ zemětřesen­í nenasvědčo­val – k pohybu zemské kůry nedocházel­o ve vertikální­m směru, ale v horizontál­ním.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia