MF DNES

Češi šetří na byt nejdéle v Evropě

-

Dostupnost nového bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi nejhorší. Nový byt vyjde na 11,3 průměrného ročního platu. Vyplývá to ze studie poradenské společnost­i Deloitte. Porovnává v ní údaje z 12 evropských zemí z loňského roku. Nejsnadněj­i na bydlení dosáhnou Belgičané, kteří na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečníc­h vynaloží 3,7 ročního platu.

„Poptávku a ceny na rezidenční­m trhu v Česku ženou nahoru hlavně nedostatek nových bytů na trhu, regulace České národní banky ohledně hypoték, zdlouhavé povolovací procesy, vysoké zdanění a také sentiment kupujících. Zejména ve velkých městech nelze čekat, že nabídka nových bytů vzroste,“uvedl manažer v oddělení nemovitost­í Deloitte Petr Hána.

Za Českem následují Velká Británie, kde průměrný nový byt vyjde na 9,8 průměrného ročního platu, dále Francie (8) a Polsko (7,5). Naopak po Belgii jsou byty nejdostupn­ější v Dánsku (4,3) a Německu (pět ročních platů).

Studie dále uvádí, že Evropanům se stále více zamlouvá nájemní bydlení. Podle analytiků za to mohou mimo jiné rostoucí ceny nemovitost­í nebo také fakt, že se zejména mladí lidé stěhují do metropolí za studiem či novou lukrativně­jší prací.

Podle výše nájmu Deloitte srovnávala 40 evropských měst ze 14 zemí. Nejvyšší měsíční nájemné je v centru Paříže (680 korun za metr čtvereční), těsně následuje vnitřní Londýn (677 korun). Třetí je s odstupem Amsterdam (474 korun). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia