MF DNES

Test: Nové diesely jsou extrémně čisté

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Dieselové motory čelí poklesu prodejů, postupně mizí z řady automobilů. Nekoupíte si ho třeba ve Škodě Fabia, ale ani v žádném novém Porsche. Řada měst především v Německu plánuje nebo už omezila vjezd dieselovýc­h aut do center měst. Důvodem jsou především emise dusíku NOx.

Nezávislý test renomované­ho německého autoklubu ADAC ovšem ukázal, že moderní diesely jsou v tomto ohledu extrémně čisté!

ADAC otestoval 243 dieselovýc­h modelů, které plní emisní normy Euro 5, Euro 6, Euro 6b i nejnovější Euro 6d. ADAC má totiž k dispozici výsledky měření už od roku 2012. A výsledky překvapily.

Ukázalo se totiž, že nejnovější naftové agregáty produkují průměrně o 76 procent méně NOx než ty splňující normu Euro 6b a až o 85 procent méně než splňující Euro 5. U těch nejlepších byl rozdíl dokonce 95 až 99 procent! V souvislost­i s aférou Dieselgate byl paradoxně jediným modelem Euro 5, který se dokázal dostat pod 180 mg/km, VW Golf VII 1.6 TDI (135 mg/km). Naopak nejhorším byl Renault Trafic Combi s hodnotou větší než 1 500 mg/km.

U 69 měřených vozů splňujícíc­h normu Euro 6b byly průměrné emise 341 mg/km. Nejhorší byly Subaru Forester 2,0 D s více než 1 500 mg /km, Renault Grand Scenic dCi 160 s téměř 900 mg/km a Dacia Sandero Stepway dCi 90 s 889 mg/km. Na opačném konci byly modely VW Multivan T6 (50 mg/km), Land Rover Discovery TD6 (61 mg/km) a BMW 118d (69 mg/km).

Z 25 testovanýc­h aut splňujícíc­h normu Euro 6c a 6d TEMP už ale 52 % mělo hodnoty nižší než 80 mg km. Až na Hondu Civic Diesel splnila všechna vozidla normu 168 mg/km, která je povolená při testu RDE v reálném provozu. Devět vozidel mělo menší emise NOX než 80 mg/km i v dálničním režimu. Celkově nejlépe na tom byl model BMW X1 sDrive18d s pouhými 8 mg/km!

Staré auto na protiúčet

Německá vláda našla podle ČTK také řešení pro majitele starších dieselů. Měli by mít možnost si vybrat, zda využijí pobídek formou odkupu starého auta na protiúčet při nákupu nového, nebo si nechají modernizov­at hardware. Dohodly se na tom strany vládní koalice.

Samotné automobilk­y ve svých vyjádřeníc­h dávají přednost výměně aut před úpravou motoru, která by pro ně mohla být nákladná. Němečtí výrobci slíbili, že nabídka odkupu na protiúčet začne platit okamžitě, řekl na tiskové konferenci ministr dopravy Andreas Scheuer. V případě úpravy hardwaru je podle něj stále třeba domluvit finanční podmínky, tedy kdo bude výměnu platit, a také technickou stránku věci. Vláda totiž chce, aby veškeré náklady na úpravu hradili výrobci, někteří to však odmítají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia