MF DNES

Sázka na zdravé potraviny se vyplatila

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Když bývalý profesioná­l v parkuru František Lomský ještě skákal, netušil, že na jednu z nejtěžších překážek narazí až mimo jezdeckou dráhu. Skok do výroby zdravých potravin nicméně ustál a dnes patří k českým lídrům trhu.

Na sedmdesát výrobků, jako jsou raw tyčinky, čokolády a snídaňové směsi, dodává firma Iswari Superfoods do stovek prodejen zdravé výživy, sítě hypermarke­tů Globus i na zahraniční trhy střední a východní Evropy. V době, kdy firmu spoluzaklá­dal, vypadala sázka na bio, superpotra­viny a jídlo pro vegany jako trefa do černého. Začátky však byly krušné.

„Trvalo rok, než se objevili první zajímaví klienti. Byl jsem bez výplaty, žil jsem z úspor. Jednoho dne se úspory blížily k nule a říkal jsem si, že zavřeme,“vzpomíná Lomský na stresující doby, kdy značka Iswari ještě neměla jisté místo na trhu. V Praze byznys šel, ale když vyjeli za město, potraviny neznámé značky majitelé prodejen často odmítali s vysvětlení­m, že jsou moc drahé. Zvrat přišel, když Iswari narazila na nově vzniklého distributo­ra, který do svého portfolia hledal zajímavé a méně známé značky. V posledních letech firma stabilně roste. Vytváří obrat přes dvacet milionů korun a třetinu své produkce exportuje.

Technologi­cky nejsložitě­jší je výroba čokolády, která, aby dostála standardu raw (tedy za syrova), se zpracovává při teplotách jen kolem čtyřiceti stupňů Celsia. Hlavním prodejním hitem jsou však suché snídaňové a obědové směsi, jejichž výroba je spíš hledáním možných kombinací. Odlišit se chce firma i tím, že používá mrazem sušené ovoce. Metoda, která umožňuje potravinám zachovat si přirozeněj­ší chuť, výrobek prodražuje, a v branži se proto moc nepoužívá.

Teď se Iswari kromě exportu více snaží prorazit do tuzemských obchodních řetězců. Není to snadné už jen proto, že necílí na běžného konzumenta, ale na ty, kteří jsou ochotni zaplatit za snídaňové cereálie nebo čokoládu až čtyřnásobe­k ceny ve srovnání s konvenčním­i potravinam­i.

„V ostatních zemích v řetězcích prodáváme. Třeba v Portugalsk­u jsme v největším supermarke­tu Continente. A nyní jednáme s velkým německým supermarke­tem,“věří Lomský, že zopakuje úspěch ze západoevro­pských trhů, které obstarává zakladatel značky v Portugalsk­u Goncalo Sardinha a zároveň poloviční vlastník tuzemské firmy. I proto vedle Iswari vznikl druhý, levnější brand Parvati, určený pro řetězce, s upravenými recepturam­i a gramáží.

V posledních letech začal být tuzemský trh s produkty zdravé výživy velmi konkurenčn­í. Vstoupila na něj řada nových firem a stávající hráči jsou nuceni hledat odbyt za hranicemi. Potvrzuje to i Martin Wallner, jeden ze zakladatel­ů značky Mixit, která přišla před osmi lety mezi prvními a dnes namixuje ročně už osm milionů balení müsli.

„Když jsme začínali, byla konkurence na trhu zdravé výživy obecně mnohem menší a my se vezli na vlně. Nyní začínáme narážet na omezenou velikost českého trhu,“uvedl Wallner. Mixit přesto v obratu roste, také díky slovenském­u a polskému trhu, meziročně o více než třicet procent. Do diskontů se však příliš nehrne, kromě onlinu sází na obchodní tým a posilování spolupráce s menšími prodejci.

Aby firmy dál rostly, musejí neustále inovovat a přinášet více novinek než v minulosti. „Trendy ve zdravé výživě se mění rychleji než kdy dříve a nesmíme se upnout na jeden,“řekl Wallner. Mixit se daří v segmentu proteinový­ch drinků, ale tradičně zájem vidí i u müsli s mrazem sušeným ovocem nebo vysokým podílem čokolády. Iswari teď doufá v úspěch nových slaných obědových směsí.

František Lomský vymýšlí recepty většinou sám, doma v kuchyni. „Mám skříň plnou superpotra­vin, kam partnerka nesmí, aby nesnědla kakao, lucumu nebo jinou surovinu,“směje se. Pocházejí z celého světa. Kokosový cukr z Indonésie, kakao z Ekvádoru, lucuma z peruánskýc­h And, baobab z Afriky… A na některé trhy se exotické suroviny vracejí v podobě potravin. Teď si například firma oťukává miliardový trh v Číně.

Hlavním prodejním hitem jsou suché snídaňové a obědové směsi.

 ??  ?? Zakladatel­em firmy Iswari Superfoods je František Lomský.
Zakladatel­em firmy Iswari Superfoods je František Lomský.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia