MF DNES

Případ Petříček: vlci jsou nasyceni, koza jakžtakž celá

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Anabáze s ministrem zahraničí, zdá se, pomalu končí – Tomáš Petříček už má po schůzce s premiérem jednou nohou nakročeno do ministersk­é pracovny. A to je výsledek, který se někdy označuje jako win-win, tedy že vlastně tak trochu zvítězili všichni, i když každý jinak. Tak to vezměme odshora.

Miloš Zeman může být určitě spokojen. Jako první prezident se dostal do čelního a veřejného střetu, kdy odmítl jmenovat oficiálně navrženého kandidáta na ministra. A tento střet ustál, vynutil si novou nominaci, což nepochybně posune ústavní zvyklosti týkající se pravomocí přímo volené hlavy státu. Jistě, Zeman mohl vyhrát i více, pokud by si do Černínskéh­o paláce prosadil nějakou spřízněnou personu typu Hynka Kmoníčka či Jana Kohouta. Ale na druhé straně mohl také se svým vetem narazit na odpor a další roky jeho prezidents­tví se mohly utopit v tahanicích u Ústavního soudu.

Vítězem je i Andrej Babiš, ani on si Miroslava Pocheho do kabinetu nepřál. Jednak kvůli jeho vstřícnějš­ím názorům na migraci, když premiér na zcela opačné strategii postavil evropskou politiku své vlády. A také proto, že mít v čele diplomacie muže, který bude v permanentn­ím konfliktu s Hradem, znamená trvale hasit na mezinárodn­ím poli požáry. Petříček je pro Babiše varianta o něco lepší, zejména když si v rámci ní vynutil, že Poche úplně zmizí z ministerst­va. A s nepříliš protřelým Petříčkem je spojena i další výhoda: nějaká těžká diplomatic­ká váha by jistě hůře snášela, že jí premiér leze funkčně do zelí. Petříček s tím problém nemá, už před nástupem slibuje, že celá evropská agenda bude věcí premiéra, čímž se fakticky hlásí o roli ministra pro Patagonii a Madagaskar.

A konečně třetí hráč v této pranici, kterým je trochu ČSSD a její předseda Jan Hamáček, ale hlavně vlivný partajní šíbr Miroslav Poche. ČSSD na tom, pravda, moc nezískala, jen v přímém přenosu předvedla sílu své slabosti a odevzdanos­ti. Také z pohledu Pocheho to na žádnou výhru nevypadá, ale prohra to také není. Sám funkci nezískal, ale marnou bitvu včas odpískal a prosadil si na ministra svého nejvěrnějš­ího muže. Politickéh­o novice, jakkoli by nasazení nějaké silné persony přineslo více bodů jak jeho partaji, tak na mezinárodn­ím poli nepochybně i celé České republice. A vzhledem k tomu, jakým způsobem Poche prosazuje svůj vliv uvnitř strany, by asi bylo naivní očekávat, že ho neuplatní také na ministerst­vu.

Jak to celé bude fungovat, se teprve ukáže. Podle toho, jak moc budou Zeman a Babiš tlačit Petříčka do kouta, jak silně bude Poche tlačit na pilu a také na jak dlouho se Petříček smíří s rolí jeho loutky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia