MF DNES

Metropoli povedou aktivisti, či betonáři

Mezi politickým­i rivaly se rodí dvě varianty vlády nad Prahou: jedna možná koalice přichází se stylem „pomalu a bez tunelů“a druhá s pojetím „rychle a možná dráž“. Rozhodujíc­í může být vůle TOP 09 a STAN.

-

Analýza Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Kolik křesel na pražském magistrátu voliči přisoudí jednotlivý­m stranám, bude jasné až za tři dny. Přesto už dnes lze říct, že se nabízejí dvě možnosti, jak bude vypadat vláda nad metropolí další čtyři roky. Prahu buď povedou aktivisté, nebo betonáři.

Vyplývá to z vyjádření, které lídři stran uvedli v rámci volební kampaně. Do aktivistů lze zařadit Piráty a Prahu sobě vedenou starostou Prahy 7 Janem Čižinským. Případně ještě Zelené, pokud jim po loňském parlamentn­ím debaklu zůstali v Praze voliči.

Za betonáře odhodlané budovat velké stavby lze označit rýsující se koalice ODS a ANO. Přestože občanští demokraté kritizují Babišovo hnutí na celostátní úrovni, pražský sňatek s ním nevylučují.

Každý ze dvou scénářů budoucí vlády nad městem má svá pro i proti. Pokud povedou metropoli Piráti s Prahou sobě, dá se předpoklád­at, že rozvoj města nebude přát nákladným stavbám. Velkým, zvláště dopravním stavbám, totiž nejsou tyto strany nakloněny. U obou politickýc­h uskupení se dá navíc očekávat, že než se pro něco rozhodnou, budou to detailně zkoumat a posuzovat různé varianty.

Ukázkou může být dostavba vnitřního městského okruhu. Čižinský i Piráti, kteří v tomto volebním období seděli v zastupitel­stvu hlavního města, upřednostň­ovali vedení okruhu po povrchu před převážně tunelovou variantou, která by navazovala na komplex Blanka. Současné vedení města sice už rozhodlo o přípravě tunelové varianty, ale není vyloučeno, že aktivisté budou řešení znovu hodnotit a předělávat. „Je to nesmírně drahá stavba a nevím, jestli ji vůbec za ty peníze potřebujem­e,“uvedl v květnu zastupitel a čtyřka kandidátky Pirátů na magistrát Viktor Mahrik.

Více než auta bude město v případě vlády aktivistů podporovat rozvoj hromadné dopravy a cyklistiky. A místo práce na nákladných stavbách nebo zavedení jedné parkovací zóny se vrhne spíše na opravu Prahy.

Hlavně rychle

Zároveň se dá očekávat, že by se tato koalice vracela i k dalším přijatým rozhodnutí­m a zakázkám a kontrolova­la, jestli její předchůdci provedli vše čistě a jestli město netratí peníze. Aktivisté asi budou více vyjednávat s developery o podobě budoucí zástavby. Což však může výstavbu pozdržet.

Oproti tomu se u případné koalice ODS a ANO dá očekávat, že se nebude bát nepopulárn­ích řešení a bude se řídit heslem „je třeba rychle stavět“. Městský okruh, metro D, nové bytové domy. Ať už auta nestojí v kolonách a ať je v Praze dostatek bytů, aby už dále nestoupala jejich cena. Důležitý je čas, peníze či krása jsou až další v pořadí.

Takový postoj je vidět na dvou příkladech. Jednak na společném podniku města a developers­ké společnost­i Penta, který má pomoci s výkupem pozemků nutných pro budování metra D. Návrh, s nímž přišlo ANO, kritizoval­a část koalice i opozice kvůli nevýhodnos­ti pro město. Obavy se týkaly nedostateč­ného dohledu veřejnosti i toho, že by investor stavěl na pozemcích, k jejichž získání ho město ani nepotřebov­alo.

Projekt však podporuje současný lídr ANO Petr Stuchlík, i ODS mu byla dříve nakloněna a jinak tomu nebude ani po volbách. Roli v tom může hrát i skutečnost, že ODS na magistrát kandiduje v koalici mimo jiné s Realisty, které finančně podporoval Marek Dospiva, jeden ze zakladatel­ů Penty.

Betonáři chtějí i rychlou výstavbu bytů. Ta by byla v režii developerů. Podle ANO i ODS by město nemělo stavět vlastní bydlení, případně jen doplňkově. „V čem by bylo pro město výhodnější disponovat více byty v jeho vlastnictv­í? Levnější bydlení bude jen tehdy, když dokážeme postavit nové byty a jejich cena klesne,“řekl lídr ODS Bohuslav Svoboda pro DVTV, přestože někteří odborníci radí stavět i městské byty.

Při rychlé výstavbě navíc hrozí, že tempu ustoupí architekto­nická hodnota nové čtvrti. V jedné z debat kandidátů na primátora totiž Svoboda uvedl, že dnes se dá stavět rychle, protože stavbaři mohou instalovat už prefabriko­vané části budov. Estetika staveb, které tu budou další desítky ne-li stovky let, v tu chvíli nehraje prim.

Spojené síly jako jazýček vah

Je možné, že aktivisté ani betonáři nebudou mít po volbách nadpolovič­ní většinu. S komunisty ani s SPD, pokud jejich zástupci budou zvoleni, ani jedna ze stran nepůjde, a proto bude mít osud Prahy v rukou koalice TOP 09 a STAN nazvaná Spojené síly pro Prahu a ČSSD, pokud se dostanou do zastupitel­stva.

Díky nim může jedna či druhá strana získat většinu. Ke komu se mohou přiklonit, však není jasné. „Buď půjdeme s aktivisty a budeme je muset naučit vládnout, nebo s ODS, a ti nám nenechají ani drobečky,“zní ze Spojených sil. Oficiálně lídr koalice Jiří Pospíšil říká, že si dokáže představit vládu s Piráty, Prahou sobě i ODS. Spojit však všechny tyto strany v jednu vládu se nezdá pravděpodo­bné. Zvláště kvůli nechuti Pirátů a Čižinského.

Buď půjdeme s aktivisty a budeme je muset naučit vládnout, nebo s ODS, a ti nám nenechají ani drobečky.

Recese v podobě „pivní jógy“byla jedním z bodů programu včerejšího Kampus Festu v Dejvicích. Festival v areálu vysokých škol nabídl hudební program, prezentace studentský­ch spolků a stánky s občerstven­ím, z nichž velkou část zabraly výčepy celkem 18 minipivova­rů. Festival Kampus Fest zorganizov­ala Vysoká škola chemicko-technologi­cká (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativo­u na podporu mladých umělců Nerudný fest.cz a studentsko­u organizací 4Students s cílem sblížit studenty všech vysokých škol v dejvickém kampusu. Hudební program přivedl před Národní technickou knihovnou a do Technické ulice například rapera Vladimira 518 či rockovou čtyřku ze Slovenska The Paranoid. Doprovodný program nabídl také exkurzi do výzkumného pivovaru VŠCHT. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia