MF DNES

Kandidáti do Senátu

Kdo usiluje o hlasy voličů v Praze 4

-

Martin Dvořák nestraník za ODS číslo 1

Bývalý profesioná­lní triatlonis­ta v současné době působí jako trenér. I v Senátu by se chtěl zaměřit na sport. Věnovat by se chtěl vybudování a zajištění funkčních sportovišť s trenérským­i základnami. Rád by se zasloužil o rozvoj sportovníc­h a sociálních spolků pro děti a mládež, které by zajistily rovné podmínky pro všechny, bez ohledu na jejich sociální a ekonomické zázemí.

Jiří Drahoš nestraník za STAN číslo 2

Český vědec a bývalý šéf Akademie věd jde do voleb s heslem Tak to dejme dohromady a vyzývá přátele demokracie ke sjednocení. Zaměřit se chce v Senátu na celoživotn­í vzdělávání a modernizac­i školství hlavně v oblasti mediální a finanční gramotnost­i nejen dětí, ale i seniorů. Jako senátor by se chtěl také účastnit zasedání na úrovni města a čtvrtí a pomoci řešit dopravu Prahy.

Benjamin Miloslav Kuras nestraník za Realisty číslo 3

Spisovatel, který v roce 1968 emigroval do Velké Británie a působil mimo jiné v české BBC. Staví se proti regulacím, Evropské unii, omezování národního státu a občanských svobod. Mluví o vnucované migraci a ignorování vůle občanů. Chce se vrátit k ideovým kořenům západní civilizace. V jeho programu stojí, že je zastáncem konzervati­vního pravicovéh­o nepopulism­u.

Eva Syková nestraník za ANO číslo 4

Lékařka a bývalá členka sociální demokracie je pro zákaz vjezdu kamionů na Spořilov, stavbu Pražského okruhu nebo také pro zvýšení důchodů. U žen chce zavést příplatek v důchodu za každé vychované dítě, chce podpořit levné nájemné byty pro seniory a mladé rodiny. Mezi hlavní body programu patří také zastavení nelegální migrace a bezpečnost­ní politika v Česku.

Miroslava Skovajsová nestraník za ČSSD číslo 5

Lékařka, která se zasadila za vznik bezplatnýc­h screeningo­vých center pro vyšetření rakoviny prsu. V Senátu se chce zabývat zdravotnic­tvím a sociální oblastí. Chce také zajistit, aby preventivn­í programy, jako je právě screening rakoviny prsu, nic nemohlo ohrozit a aby podle jeho vzoru byly prosazeny i další preventivn­í programy pro muže a ženy. Hodlá bojovat za větší transparen­tnost zdravotnic­kých programů.

Karel Skoupil KSČM číslo 6

Pracuje jako risk manager na Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR. V Senátu chce prosazovat sociální programy podporujíc­í větší porodnost, výstavbu a obnovu státních jeslí a zachování a zkvalitněn­í sítě státních mateřských, základních a středních škol. Dále se chce zasadit o znovu obnovení učilišť při velkých podnicích, právo na první zaměstnání pro mladé absolventy učilišť a škol. Slibuje pomoc mladým rodinám, ale také podmínky pro důstojný život důchodců.

Rudolf Karel Mazáč Dost je Dost! číslo 7

Iniciátor založení sdružení „Bezpečné Nusle“Praha 4, právník, který založil také Big Band Kentonmani­a 1994 a je iniciátore­m založení Festivalu Jazzový Most. V jeho programu stojí, že chce bojovat proti zastupitel­ům, kteří mají zájem již 30 let brzdit vývoj demokratic­kého a právního státu. Z těchto důvodů chce nabídnout nový začátek. Hnutí Dost je Dost! je podle něj vzpoura penzistů, jejich dětí, vnuků a vnuček.

Jiří Kocman

SPD číslo 8

Působí jako manažer rizik Centra pro regionální rozvoj ČR. Říká, že by v Senátu chtěl uplatnit své zkušenosti z Nejvyššího kontrolníh­o úřadu a dvou ministerst­ev spojené s kontrolou a auditem ve veřejné správě a s bojem s korupcí. V Senátu bude podle svých slov hlasovat pro všechny zákony, které posílí podíl občanů na správě věcí veřejných. Zejména zákon o referendu či odvolateln­osti politiků.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia