MF DNES

Baborák stvořil „nové“skladby od Mozarta

- — Věra Drápelová

Druhý mozartovsk­ý projekt vydává u Supraphonu hornista Radek Baborák. Dvojalbum obsahuje Mozartovy skladby pro hornu většinou v Baborákově vlastní úpravě.

Jedinou původní, kompletně dochovanou skladbou je Dvanáct duet pro dva lesní rohy, dílka určená pro zábavu a obveselení, o nichž se traduje, že je Mozart psal během hry v kuželky. Naproti tomu k dvěma pouze fragmentár­ně dochovaným koncertům pro hornu Baborák připojil jinou Mozartovu hudbu. „Něco se nabízelo samo, něco jsem vybral intuitivně z málo známých Mozartovýc­h děl,“vysvětluje interpret.

Pozval špičkové kolegy

Vznikly tak jakési nové koncerty, nicméně Baborák si dle vlastních slov nekladl za cíl přiřadit je k dochovaným čtyřem hornovým koncertům, jež už dříve natočil. „Bylo by troufalé tyto úpravy hned nazvat pátým a šestým koncertem. Ale myslím, že by se to mohlo líbit nejen hornistům, ale i široké posluchačs­ké veřejnosti,“uvažuje.

Baborák rovněž vytvořil vlastní aranžmá Koncertant­ní symfonie Es dur pro dechy a orchestr, která byla dlouho nezvěstná, teprve roku 1870 se objevil její opis. „Jsem přesvědčen, že Wolfgang Amadeus by byl ten poslední, kdo by proti tomu něco měl,“tvrdí Baborák s odkazem na skutečnost, že i Mozart sám podle potřeby skladby upravoval a doplňoval.

K nahrávce si kromě svého souboru Baborák Ensemble pozval další přední evropské hráče na dechové nástroje, jimiž jsou flétnista Walter Auer, hobojistka Clara Dent-Bogányi, fagotista Bence Bogányi a hornista Radovan Vlatkovič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia