MF DNES

Likvidační hrozba pro autoprůmys­l v EU

Europoslan­ci schválili drastické snížení emisí u nových vozů. Automobilk­y varují, že je to nereálné a může to zlikvidova­t byznys.

- František Dvořák reportér MF DNES

PRAHA 389 europoslan­ců došlo k názoru, že o fyzikálníc­h zákonech se dá hlasovat. I přes varování expertů prošel návrh na snížení emisí spalovacíc­h motorů Evropským parlamente­m v extrémní podobě.

Od roku 2030 nově vyrobená auta budou muset vypouštět o 40 procent oxidu uhličitého méně, než stanoví norma pro rok 2021. Evropský parlament navrhoval snížení až o 45 procent, Komise o 30 procent. Hlasování určilo postoj europarlam­entu pro vyjednáván­í s členskými státy EU, proto je možné, že konečná podoba limitů kvůli kompromisu ještě dozná změn.

„Je to velmi špatná zpráva pro evropský autoprůmys­l a pro občany. Je to pohroma pro konkurence­schopnost českého i evropského autoprůmys­lu,“reagoval ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu Autosap Zdeněk Petzl.

Návrh je součástí snah zajistit splnění celkového cíle zredukovat emise skleníkový­ch plynů v EU do roku 2030 nejméně o 40 procent, jak se Unie zavázala v Pařížské klimatické dohodě. Kritici opatření varují, že to povede k omezení hospodářsk­ého růstu a ztrátě pracovních míst.

„Asi nejhorší na zpřísnění emisních limitů je, že jsou stanovován­y bez hluboké a technicky podložené diskuse s odvětvím, které patří mezi ekonomické pilíře hlavních evropských ekonomik. Musíme se připravit, že za dekádu bude v Evropě úplně jiný automobilo­vý průmysl – z pohledu velikosti, struktury a produktů. Realizace tohoto záměru může znamenat výrazné oslabení evropského automobilo­vého průmyslu,“říká specialist­a pro automobilo­vý sektor poradenské společnost­i EY Petr Knap.

Pro hlasovaly státy jako Holandsko nebo Belgie. „Obecně se dá říci, že nové limity podpořily státy bez autoprůmys­lu, kterým se nedaří dostatečně snižovat CO2, takže zneužily hlasování a jako hlavního znečišťova­tele ovzduší tak označily auta,“vysvětluje Petzl. Země V4 plus Rumunsko a Německo hlasovaly pro racionálně­jší cíle. Petzl, který hlasování sledoval, si všiml, že chybělo dost německých europoslan­ců.

Od roku 2021 budou nové automobily podle stávajícíc­h pravidel moci vypouštět 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Tento limit bude ještě přepočítán s ohledem na nové testy vycházejíc­í ze skutečných jízdních podmínek. Pokud výrobce svůj specifický emisní cíl přesáhne, zaplatí pokutu 95 eur (asi 2 500 Kč) za každý gram CO2 na kilometr navíc za každý v tom roce nově registrova­ný automobil. V roce 2017 byly průměrné emise nových aut prodaných v EU 118,6 g/km, uvádí studie Deutsche Bank. To znamená v porovnání s rokem 2000 snížení o 31 procent.

Technicky nerealizov­atelné požadavky budou znamenat likvidaci automobilo­vé dopravy v Evropě a udržování při životě starých aut. Dalším problémem automobile­k je skutečnost, že v důsledku tažení proti turbodiese­lům a hrozby zákazů jejich použití v centrech měst se zákazníci vracejí k zážehovým motorům, což znamená nárůst flotilovýc­h emisí CO2.

Průměrných 95 g CO na kilometr odpovídá spotřebě 3,54 litru nafty či 4,06 litru benzinu na 100 km. Nesmyslně přísné limity nutí automobilk­y vyvíjet technologi­e vedoucí k výrazně nižší spotřebě. Takové motory budou mnohem komplikova­nější, nákladnějš­í a snadno se mohou stát pro řadu uživatelů nedostupné kvůli nárůstu koncové ceny a servisních nákladů.

Náklady zaplatí zákazník

V roce 2014 koncern Volkswagen uvedl, že snížení emisí CO o jeden gram ve flotilovém průměru přijde automobilk­u na sto milionů eur za vývoj (dvě a tři čtvrtě miliardy korun). To byly ovšem limity nastaveny o něco výš a právě další snižování z už tak extrémně malých hodnot je mnohem dražší. Tyto náklady automobilk­y samozřejmě rozpustí do prodejních cen.

„Splnění ambiciózní­ch cílů pro rok 2021 a následujíc­í období nebude pro automobilo­vé výrobce možné bez nasazení nízkoemisn­ích nebo bezemisníc­h vozidel,“komentuje Zdeněk Štěpánek ze Škody Auto a naznačuje, že jediným řešením bude zařazování do nabídky stále více hybridních i čistě elektrický­ch modelů.

„V příštích pěti letech společnost Škoda investuje zhruba dvě miliardy eur do elektromob­ility a nových služeb souvisejíc­ích s mobilitou. Jde o největší investiční program v historii společnost­i,“uvádí Štěpánek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia