MF DNES

Svědek: Vraždu Kuciaka si objednal Kočner

- Václav Janouš

BRATISLAVA Vraždu novináře Jána Kuciaka si měl objednat kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner. Policistům to podle zjištění MF DNES vypověděl spolupracu­jící obviněný Zoltán Andruskó. Kočner, který novináři na podzim loňského roku kvůli jeho práci vyhrožoval, zatím není obviněn. Nicméně policisté jej v úterý nečekaně převezli z Justičního paláce v Bratislavě, kde je ve vazbě kvůli falšování směnek v přepočtu za 1,8 miliardy korun, do věznice v Leopoldově. Tvrzení Andruskóa nyní ověřují a hledají pro ně důkazy.

„Spolupracu­jící obviněný tvrdí, že mu jméno objednatel­e vraždy řekla Alena Zsuzsová (jedna z obviněných),“uvedl zdroj MF DNES. Slovenská policie ani Generální prokuratur­a informace o výpovědích Andruskóa prozatím včera nijak nekomentov­aly. Generální prokurátor Jaromír Čižnár v pondělí řekl, že prozatím nebude o spojitosti Kočnera s vraždou spekulovat. „Je ale vysoce pravděpodo­bné, že se případ podaří dotáhnout do úspěšného konce a další obvinění budou,“řekl Čižnár. Na otázku, zda se policie zajímá o Kočnera, odpověděl: „To jsou informace, které teď nemůžu komentovat a zveřejňova­t.“

Novinářka Pavla Holcová, která na některých kauzách pracovala s Jánem Kuciakem, včera večer pro aktuality.sk prohlásila, že spojovat Kočnera s vraždou je relevantní vyšetřovac­í verze. „Když jsme s Janem pracovali například na kauze Panama Papers, Marián Kočner bylo jedno z prvních jmen, které jsme hledali,“řekla Holcová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia