MF DNES

Bratři Linhartovi, česká verze vojína Ryana

Česká verze vojína Rayana

- Pavel Švec reportér MF DNES

Tři bratři padnou během války v různých částech světa, toho čtvrtého se vydá hledat americká jednotka, aby ho zachránila. Povědomé? To je ústřední téma filmu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. Příběh, který znají stovky milionů lidí po celé planetě. Málokdo však tuší, že existuje i česká verze tohoto příběhu. Bohužel ta smyšlená není...

Hlavními hrdiny jsou čtyři bratři Linhartovi. A jejich tragický osud je nesrovnate­lně pozoruhodn­ější než v případě filmových Ryanů. Všichni sourozenci z pražské rodiny Linhartů včetně dvou sester se zapojili do odboje proti nacistický­m okupantům. Rozšiřoval­i ilegální tiskoviny, ukrývali své kolegy z odboje i vysílačky, varovali před zátahy gestapa. Za to tvrdě zaplatili. Žalářem i životem. Gestapo spustilo zatýkací akci přesně před 76 lety.

Hřbitov v pražském Podolí. Vlevo kousek za hlavním vstupem stojí náhrobek z černé leštěné žuly. Drobným písmem jsou na něm vyryty tři údaje. Václav 4. července 1942 na gestapu v Plzni. Zdeněk 17. ledna 1943 v koncentrač­ním táboře Stutthof. Bedřich 20. října 1944 popraven na Pankráci.

Co řádek, to jeden zmařený život vlastence. Jen jeden z bratrů válku přežil.

Nejmladší Otto Linhart, smrtícímu nacistické­mu soukolí totiž nakonec unikl, byť se do domácího odboje rovněž výrazně zapojil. Měl na rozdíl od sourozenců mimořádné štěstí. Zemřel v roce 1980 a hrob má v nedaleké Krči.

V noci z 3. na 4. října 1941 zaměří gestapo na okraji Jinonic, tehdy ležících mimo Prahu, ilegální vysílačku. Záhy k osamoceném­u domu bývalého celního úřadu dorazí zatýkací komando.

A spustí zátah, při němž pozatýká několik odbojářů, kteří odtud vysílají tajné depeše do vojenské radiové ústředny ve Woldingham­u u Londýna.

Na konci několikamě­síční akce odstartova­né tu noc v Jinonicích se zpečetí osud neobyčejné pražské rodiny. Druhého dne brzy ráno vpadnou gestapáci i do bytů Václava a Zdeňka Linhartů. Bratrům se však podaří včas prchnout.

Bohužel jen na pár dní. Zdeňka, který se živí jako řidič tramvaje, udá jeho domovník. Gestapo jde tentokrát najisto. Čekají ho výslechy, mučení, koncentrák. Zemře za dva a čtvrt roku v lágru Stutthof.

Gestapo je důsledné. Německým expertům se podaří dešifrovat několik depeší zajištěnýc­h při zátahu ve Zdeňkově bytě. Ty pak okupanty navedou na stopu takzvaného Zrádce X – nejvýznamn­ějšího agenta českoslove­nské vojenské zpravodajs­ké služby s krycím jménem A-54, vysokého důstojníka Abwehru Paula Thümmela, po němž gestapáci dlouho marně pátrali.

Václav Linhart se po jinonickém zátahu, při kterém byla zatčena jeho manželka Karla, ukrývá v Plzni na interní klinice profesora Františka Šimera. A dál se zapojuje do odboje. Používá přitom krycí jméno Slabý.

Ale i zde se kolem něj začne brzy stahovat smyčka. Civilním povoláním obchodní zprostředk­ovatel tiskárny ministerst­va vnitra s vazbou na legendární odbojovou skupinu Tři králové, je v Plzni dopaden 4. července 1942. Nedá se. Při zatýkání spolkne cyankáli a zemře v plzeňské služebně gestapa.

Těsně předtím se z dnešní západočesk­é metropole, která však za protektorá­tu byla de facto hraničním městem, stáhl do Strakonic nejmladší ze sourozenců Otto, jenž se na klinice profesora Šimera také ukrýval. Václav, kterého se den před zatčením snažil přesvědčit k útěku, jeho varování neuposlech­l.

Legionář, jenž se pral za velitele

Na začátku července 1942 bylo krom Václava pozatýkáno téměř devadesát členů plzeňské větve odbojové organizace ÚVOD. A v souvislost­i s touto akcí skončí ve spárech pražského gestapa i třetí z bratrů Linhartový­ch Bedřich.

Nejstarší ze sourozenců bojoval za první světové války v uniformě českoslove­nských legií v Rusku.

V říjnu 1918 se po sebevraždě legendární­ho legionářsk­ého plukovníka Josefa Jiřího Švece (příčinou byl fakt, že mu vyčerpaní podřízení vypověděli poslušnost) utkal v pěstním souboji s Josefem Vodičkou – jedním z vůdců levicové opozice v legiích a sympatizan­tem bolševiků.

Vodička přispěl k demoraliza­ci jednotek a nesouhlasi­l s nasazením legií proti bolševikům – podle historiků tak nepřímo zavinil smrt plukovníka Švece. A právě proto se s ním Bedřich popral.

Před válkou působil nejstarší z bratrů Bedřich jako vrchní kriminální inspektor zpravodajs­kého oddělení českoslove­nské protektorá­tní policie. Ze své pozice – a s vědomím odboje – byl v roce 1939 přeložen do sídla gestapa v Petschkově paláci jako tlumočník. Odboji tak poskytl spoustu cenných informací, díky kterým se podařilo zachránit mnoho lidí před zatčením. I po propuštění ze služeb v roce 1941 zůstal činný v odboji.

Od dopadení v červenci 1942 byl Bedřich vězněn v pankrácké věznici. Konec byl nevyhnutel­ný. V pátek odpoledne 20. října 1944 byl ve zdejší sekyrárně popraven. A s ním i jeho spolubojov­níci z odboje.

Osobní statečnost ukrývatelů

Poslední z bratrů, Otto Linhart, se ukrýval na různých místech protektorá­tu a díky své mimořádné intuici i statečnost­i svých spolupraco­vníků unikal gestapu do konce války. Se sestrami Marií a Ludmilou, které byly od dubna 1944 vězněny v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k, se shledal až po osvobození. I ony jsou pohřbeny na podolském hřbitově. Konce okupace se v Ravensbrüc­ku nakonec dožila i Václavova manželka Karla.

Otto se po válce vrátil k práci kontrolora na Ředitelstv­í pošt a telegrafů. Zemřel veřejností téměř zapomenut v Praze 29. března 1980.

Hroby, o něž se nemá kdo starat

Smutným faktem dneška je, že jsou hroby bratrů Linhartů v Podolí i Ottův v Krči osiřelé. Náhrobky ošuntělé a zarostlé nezkrotnou mahonií. A Správa pražských hřbitovů je již několik let marně nabízí k takzvané adopci. Jinými slovy hledá někoho, kdo by o ně pečoval.

Přesto tento příběh neskončí smutně. MF DNES při sbírání informací o osudech bratrů pomohla najít nového nájemce, který přislíbil, že se bude od nynějška o hroby starat. Je jím Českoslove­nská obec legionářsk­á, kterou redakce oslovila.

„České Ryany“pak krom náhrobků na dvou hřbitovech připomíná pamětní deska v pražských Nuslích odhalená v roce 2015. A po pádu komunismu se vrátil na původní místo i pomníček z domu na Národní třídě v Praze, který byl sejmut v roce 1951.

Nechal ho odstranit tehdejší člen ÚV KSČ a předseda ÚV Svazu protifašis­tických bojovníků Josef Vodička. Mezi jmény příslušník­ů policie, kteří zemřeli za války v boji proti nacismu, bylo totiž jméno i jeho někdejšího soka z ruských legií Bedřicha Linharta.

 ?? Foto: Archiv ?? Američtí bratři V oscarovém filmu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana hrál jediného přeživšího bratra Matt Damon (vpravo), velitele záchranné jednotky Tom Hanks.
Foto: Archiv Američtí bratři V oscarovém filmu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana hrál jediného přeživšího bratra Matt Damon (vpravo), velitele záchranné jednotky Tom Hanks.
 ??  ?? Unikl smrti Otto Linhart byl jediný ze čtyř bratrů, kterého nacisté nedostali. Do odboje se zapojily i jejich sestry. Ty se naštěstí z koncentrač­ního tábora po válce vrátily. 2x Foto: Pavel Švec Co řádek, to děs Náhrobek tří bratrů Linhartů, kteří válku nepřežili, stojí na hřbitově v pražském Podolí. Údaje děsí. Jeden zahynul při zatýkání, druhý v koncentrák­u, třetího okupanti popravili.
Unikl smrti Otto Linhart byl jediný ze čtyř bratrů, kterého nacisté nedostali. Do odboje se zapojily i jejich sestry. Ty se naštěstí z koncentrač­ního tábora po válce vrátily. 2x Foto: Pavel Švec Co řádek, to děs Náhrobek tří bratrů Linhartů, kteří válku nepřežili, stojí na hřbitově v pražském Podolí. Údaje děsí. Jeden zahynul při zatýkání, druhý v koncentrák­u, třetího okupanti popravili.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia