MF DNES

Ze Sahary do Břeclavi

Do Česka se po západonils­kém viru nejspíš budou dostávat další nákazy z exotických zemí.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Letos poprvé po několika letech se v Česku objevila západonils­ká horečka. Tropická nemoc pojmenovan­á podle toho, že ji přenášeli komáři v okolí řeky Nil v severní Africe. O to větším překvapení­m bylo, když se dva lidé touto nemocí nakazili na jihu Moravy.

Z tropických nemocí vévodí českým statistiká­m malárie a horečka dengue – té se někdy říká horečka lámající kosti – podle pocitu, jakým mohou nakažení trpět.

„Ještě jsem se ale nesetkala s tím, že by někdo onemocněl tropickou nemocí v naší oblasti,“říká Hana Roháčová, primářka z kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce.

Její slova potvrzuje vedoucí oddělení epidemiolo­gie infekčních onemocnění Státního zdravotníh­o ústavu Jan Kynčl. „V tropech a subtropech malárií a horečkou dengue ročně onemocní 100 milionů lidí, proto není žádným překvapení­m, že se u nás vyskytuje nejčastěji. Vždy však přivezená z ciziny,“doplňuje.

Oba se shodují, že v budoucnu se to vlivem globálního oteplování může změnit. Stejně jako v případě západonils­ké horečky se i původce dalších nemocí typických pro exotické země může objevit v Česku.

Přenašeči těchto nemocí jsou tropičtí komáři a ti už se na území Česka vyskytují. V posledních několika letech zejména na jižní Moravě objevili vědci několik druhů, které se sem dostaly z jihovýchod­ní Evropy.

„Na Břeclavsku je nepoškozen­á příroda, hodně lesů a rybníků. Západonils­kou horečku v našich podmínkách přenáší druh Culex modestus a ten žije pouze v rákosí u rybníků,“vysvětluje Oldřich Šebesta z jihomoravs­ké hygienické stanice. Proto podle něj není vyloučené, že tito komáři jsou také v rybníkářsk­é oblasti v jižních Čechách a postupně se budou objevovat v severnější­ch částech republiky.

Samotní komáři nákazu na člověka nešíří, pouze ji přenášejí. Tu způsobuje právě původce nemoci. V případě dvou v Česku nakažených lidí západonils­kou horečkou to pravděpodo­bně byli migrující ptáci ze saharské Afriky, kteří nemoc na naše území zavlekli. Komáři nasají krev infikovaný­m ptákům a v momentě, kdy štípnou člověka, mohou virus přenést.

„Běžně se u nás vyskytují také komáři rodu Anopheles přenášejíc­í malárii. Před několika lety jsme objevili středomořs­ký druh zvaný Anopheles hyrcanus. Ale jelikož v Česku malárii nemáme, nemají z čeho virus přenášet,“konstatuje Šebesta. Novým druhem objeveným na území Česka je také komár tygrovaný pocházejíc­í z Asie. Ten přenáší horečku dengue a na jižní Moravu se dostává z Balkánu a Itálie, třeba v kamionech i letadlem.

Přestože nemoci přenášené komáry v Česku zdravý člověk většinou překoná bez následků a v chladném počasí je riziko nákazy minimální, Šebesta doporučuje se chránit. „Stejně jako se k nám dostávají invazivní druhy rostlin, dostávají se k nám nové druhy komárů a s nimi nemoci. Epidemie západonils­ké horečky už byla třeba v New Yorku. Ten taky není moc na jihu, proto musíme hlídat, aby nenastala i u nás,“upozorňuje jihomoravs­ký hygienik.

I běžný komár pisklavý

Lidem proto Šebesta radí používat v létě repelenty a okna domů si chránit sítěmi. Komáři se nevyhýbají ani barelům s vodou, kterou si lidé schraňují na zahradách na zalévání. Voda by se proto měla čas od času vyměnit.

Západonils­kou horečkou netrpí jen lidé. Nejčastěji se jí nakazí ptáci a koně. Mezi zvířaty ji navíc nepřenáší nijak zvláštní typ komára, ale u nás nejběžnějš­í komár pisklavý. Pravděpodo­bnost, že by tento komár infikoval člověka, je však podle Šebesty velmi mizivá.

Přenašeči těchto nemocí jsou tropičtí komáři a ti už se na území Česka vyskytují.

 ??  ?? Více na: https://vtm.zive.cz/clanky/co-je-zapadonils­ka-horecka/sc-870-a-195295/default.aspx
Více na: https://vtm.zive.cz/clanky/co-je-zapadonils­ka-horecka/sc-870-a-195295/default.aspx
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia