MF DNES

Ekonomika na vrcholu. Kam z něj vede cesta? T

Rizikem je i to, že česká ekonomika jede už dlouhou dobu na plné obrátky

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

a tam je pětiprocen­tní tempo růstu ekonomiky z minulého roku. Po slibném prvním kvartále přidala ve druhém čtvrtletí jen 2,4 procenta. Jednoduše proto, že v situaci, kdy podniky jen těžko hledají nové lidi, nemá kam dál růst. Naopak hrozí, že situace se zhorší.

Odkud tedy mohou přijít otřesy? Před deseti lety smetla Česko finanční krize, která měla svůj prapůvod v nesplácený­ch hypotékách. O pár let později jsme si na recesi zadělali sami, když vláda zbytečně silně šlápla na brzdu a neuváženě škrtala, kde se dalo. A obojí bylo umocněno tím, že vedení podniků i lidé pociťovali obrovskou skepsi.

Šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček říká, že podniky – zejména průmyslové firmy, které jsou závislé na několika málo odběratelí­ch ze zahraničí – se nyní dívají na budoucnost střízlivěj­i. Víc si hlídají investice, aby zvládaly dlouhodobé úvěry. „Pokud je krize a firma má vysoké provozní náklady, dupne na brzdu a šetří, ale pokud má splácet neúměrné dlouhodobé dluhy, pak končí,“říká Havlíček.

Firmy podle něj cítí, že se pohybují na vrcholu konjunktur­y, a s dalším růstem už moc nepočítají. „Očekávají buď stagnaci, nebo nepatrný růst. Ale ne že by měly podniky parte v kapse, na zásadnější propad se nepřipravu­jí,“dodává Havlíček.

Podnikům přitom nyní kvůli rostoucím mzdám i dodavatels­kým cenám za energie či služby nerostou zisky tak rychle jako v posledních letech. Zatím si kvůli vysoké konkurenci netroufly podstatněj­i zdražovat.

Ale na probíhajíc­ím brněnském veletrhu se ukazuje, že cesta vede jiným směrem.

„České firmy si uvědomují, že pokud nezefektiv­ní výrobu a souvisící procesy, můžou zkrachovat či zmizet z trhu. Budoucnost průmyslu je v inovacích a digitaliza­ci. Umělá inteligenc­e, virtuální a rozšířená realita či blockchain už ve firmách nalézají svá uplatnění a jejich další rozvoj může být velmi rychlý,“říká prezident

Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Nákaza odvedle

Pokud přijdou problémy, s velkou pravděpodo­bností budou mít původ za hranicemi. Hlavním rizikem jsou obchodní války mezi USA a zbytkem světa. „Již nyní je patrné zpomalení obratu mezinárodn­ího obchodu. Růst bariér a souvisící zpomalení hospodářsk­ého růstu v eurozóně by se nevyhnutel­ně projevilo i u nás,“říká hlavní ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč.

K tomu se přidávají problémy kolem italského dluhu či maďarské a polské spory s Unií, které mohou postavit do nepříznivé­ho světla celou střední Evropu. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš navíc upozorňuje, že řada rozvíjejíc­ích se ekonomik včetně Turecka může v souvislost­i

s vysokým zadlužením čelit problémům ve finančním sektoru. Pokud však neotřese velkým státem, jako je Čína či Rusko, tuzemská ekonomika to nemusí pocítit.

Největší domácí hrozba pramení z toho, že česká ekonomika jede už několikátý­m rokem za sebou na plné obrátky a lidem rychle rostou výdělky. Průměrná mzda loni stoupla o sedm procent a pro letošek se čeká ještě o trochu víc. To může být do budoucna past, pokud lidé a firmy budou optimistic­ky čekat, že jim výdělky porostou stejně rychle donekonečn­a.

„Může to vést k nadměrným investiční­m výdajům na straně firem, k růstu zadlužení domácností, například kvůli koupi drahé nemovitost­i. Přílišný optimismus může panovat i při tvorbě střednědob­ých výhledů veřejných financí,“říká Jáč.

Až nakonec zjistí, že růst není nekonečný, může v krajním případě osekání výdajů přivolat recesi.

„Nelze vyloučit, že česká firemní sféra nerozezná včas okamžik, kdy bude třeba zpomalit nynější potřebný rychlý růst mezd a návazný růst investic do automatiza­ce. A pokud nezačnou na brzdu šlapat včas, pak se český vývoz může z nynějšího extrému přílišné konkurence­schopnosti snadno přesunout do opačného extrému,“říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Jedním z rizik je také nespoutaný populismus ze strany vlády. „Proč se snižuje DPH na pivo, když je na ně zároveň uvalena spotřební daň. Rizikem je absence zásadních, systémovýc­h změn, jako je penzijní reforma nebo racionaliz­ace daňového systému,“upozorňuje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Pokud přijdou problémy, s velkou pravděpodo­bností budou mít původ za hranicemi. Hlavním rizikem jsou obchodní války mezi USA a zbytkem světa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia