MF DNES

Loď se potápí, Mayová tančí

Britská vláda stále nemá plán pro vystoupení z Evropské unie

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BIRMINGHAM V potemnělém sále začíná hrát píseň Dancing Queen, popový hit sedmdesátý­ch let švédské skupiny ABBA. Delegáti při úvodních tónech tleskají a zvedají se ze židlí. Na pódium roboticky tanečním krokem přiskakuje britská premiérka a předsedkyn­ě konzervati­vců Theresa Mayová.

Nelze si nevzpomeno­ut na předposled­ní sjezd konzervati­vců loni v Manchester­u. Vysoce očekávaný projev Mayové o směřování brexitu jí přerušoval silný kašel. Komik, kterého vyslal její stranický oponent Boris Johnson, jí přímo na pódiu předal formulář o výpovědi ze zaměstnání. A když Mayová mluvila o „silné Británii“, začalo z loga za jejími zády padat písmeno.

Zdálo by se, že trapné chvíle z loňského sjezdu se letos rozhodně opakovat nebudou. Stalo se. K uměleckému výstupu Mayové pogratulov­al alespoň švédský velvyslane­c.

Výrazně větším problémem než tanečky premiérky je pro celou Británii nicméně to, že vláda dosud nepředloži­la návrh odchodové dohody, na níž by se dokázala s evropskými vyjednavač­i shodnout.

Poslední plán, s nímž kabinet pracuje po setkání v premiérské­m sídle v Chequers, zástupci EU na nedávném summitu v Salcburku odmítli, stejně jako zastánci tvrdé linie v řadách konzervati­vců. Dva ministři, Boris Johnson a David Davis, kvůli němu odstoupili. Navrhovaná forma odchodu jim nepřišla dostatečně důsledná.

Zářné zítřky...

Výsledkem tedy je, že ani zhruba 180 dní před odchodem Británie z EU, který nastane 29. března 2019, nemá britská vláda jasný plán, co bude dál.

Mayová přesto delegáty ve svém závěrečném projevu ujišťovala o tom, že to nejlepší má Británie teprve před sebou.

„Vášnivě věřím v to, že nejlepší dny jsou před námi a že naše budoucnost je plná příslibů. Nenechte si od nikoho namluvit, že na to nemáme,“řekla o časech, které za půl roku nastanou.

Na dohodě z Chequers prý nic měnit nebude. Pokud ji EU ve stávající podobě nepřijme, pak nastane takzvaný tvrdý brexit a Británie odejde bez dohody, která by upravovala budoucí vztah mezi ní a Evropou, zopakovala Mayová.

Spornými body nadále zůstávají budoucí obchodní vztahy mezi EU a Británií a režim na irské hranici.

... a soumrak Mayové

Situaci v britské vládě komplikuje ale i to, že konzervati­vci jsou ve svých názorech na brexit značně nejednotní. Strana se navíc musí spoléhat na podporu deseti poslanců ze Severoirsk­é unionistic­ké strany (DUP), s nimiž po nevydařený­ch předčasnýc­h volbách sestavila koalici.

Stále častěji se také mluví o možném konci Mayové. Není vyloučeno, že na svou funkci rezignuje ještě před řádnými volbami v roce 2022. List The Times nedávno s odvoláním na zdroje uvnitř strany přinesl informaci, že by se tak mohlo stát nejpozději do příštího léta.

Podle listu The Telegraph by mohla skončit už po odchodu Británie z EU, tedy příští rok koncem března. Mnozí ministři prý považují rezignaci Mayové jen za otázku času.

„Několik ministrů si přeje její odchod ihned po dni vystoupení z EU v březnu příštího roku, jiní jsou ochotni dát jí čas do roku 2020 za podmínky, že na dalším sjezdu konzervati­vců oznámí datum své rezignace,“píše The Telegraph. Ve straně už prý začaly rozhovory o tom, jak Mayovou sesadit, pokud by odmítla před dalšími volbami sama odejít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia