MF DNES

„Vykastruje­me jejich těla a nakrmíme tím svině“

- GPS Milana Vodičky redaktora MF DNES

Protože svět má ve zvyku připravova­t se na včerejší války, bojí se atomovek a raket, i když jako největší nebezpečí dneška se začíná jevit srážka s blbostí.

Ta nejdřív nepůsobí nijak nebezpečně.

New York Times, kdysi vzor žurnalisti­ky, včera přišel s investigat­ivním sólokaprem: objevil dopis, v němž osmnáctile­tý středoškol­ák zve v roce 1983 partu na prázdninov­ý tah do plážového domku. Faksimile ručně psaného dopisu je otištěna jako corpus delicti kvůli doušce na konci: „P. S. Asi by byl dobrý nápad varovat sousedy, že jsme uřvaní odporní kaliči a že mezi námi jsou pořádní poblijónov­é. Měli bychom jim poradit, aby se klidili 30 mil daleko.“

Podle NYT je na tom cenné, že autorem byl postpubert­ální Brett Kavanaugh, kolem jehož jmenování soudcem Nejvyššího soudu se v USA strhla 2. občanská válka. Už se v ní používají hodně divné zbraně.

Ale šílenství zasáhlo i jiné země. Ve Švédsku jedna aktivistic­ká organizace zjistila, že tamní hláskovací abeceda zaostala za duchem doby. Víte, o co jde: naši vojáci používají po vzoru NATO pro „a“slovo Alfa, pro „b“Bravo, pro „Z“Zulu. Dříve jsme měli vlastní (Adam, Božena, Cyril atd.), také Švédové mají vlastní, už od roku 1891. Jenže ta prý už není košer genderově i demografic­ky. Když jsou tam jména, jsou mužská. A nic přistěhova­leckého. Jasná diskrimina­ce. Vznikl tedy návrh: „e“by se už neříkalo Erik, ale Emir, protože jich hodně přišlo z Balkánu. Místo Ludviga už by byla Laila, je to žena, navíc muslimka. Dvě mouchy jedním písmenem! Vrchol: „k“už by se neříkalo Kalle (například dětský detektiv Kalle Blomkvist), ale moderně migračně Khaled. Má to drobnou chybičku, protože se to vyslovuje Chálid. Ale když se pro světlejší zítřky kácí les, na nějakou tu hloupost se nehledí.

Zdánlivě to vypadá jako dvě kuriozity. Ale takto se Západ ničí zevnitř.

Na případu Kavanaugh je to vidět plasticky: profesorka z Georgetown­ské univerzity ve Washington­u Christine Fairová napsala ke slyšení v jeho případu o republikán­ských senátorech: „Zaslouží si mizernou smrt. Bonus: vykastruje­me jejich těla a nakrmíme tím svině.“

Až takhle daleko už to zašlo. Zatím. Jak daleko to dojde?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia