MF DNES

Máme jen brambory, tak nabízíme nápady

V pobaltské Litvě se rychle rozvíjí byznys s moderními biotechnol­ogiemi, do roku 2030 v nich chce být evropským lídrem.

-

Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Litvě

Šedobílou budovu společnost­i Biotechpha­rma na kraji litevské metropole Vilniusu vymezují strohé a čisté linie, jako by napovídaly, co čeká návštěvník­a dál.

Biotechpha­rma je přední evropský výrobce léčiv a biofarmace­utických výrobků. Nabízí představu, jakým směrem se chce Litva, chudá na přírodní bohatství, ubírat.

„Máme jenom své brambory, takže musíme světu nabízet své mozky a svou invenci,“vysvětluje energický šededesátn­ík Vladas Algirdas Bumelis, šéf firmy, který ji před čtrnácti lety spoluzaklá­dal.

Prosperují­cí podnik se 150 zaměstnanc­i se zabývá špičkovým výzkumem, od kterého hledá cestu k novým technologi­ím, následně k výrobkům, za které inkasuje. Zákazníky má po celé Evropě, v Číně i za Atlantikem.

„Mým vzorem byli vždy tito malí tvorové,“ukazuje Bumelis na skleněnou plastiku se včelím úlem. „Nikdy nemarní ani vteřinu čas, pořád něco užitečného vytvářejí,“vysvětluje.

Všude panuje přísně udržovaná čistota. U vstupu do každé místnosti si návštěvy dezinfikuj­í ruce. V sedmihodin­ových provozech tu mladí výzkumníci pracují na vývoji nových preparátů a léků.

Chodby zdobí působivá mozaika, zobrazujíc­í první krok Neila Armstronga na Měsíci. „Chci tím své mladé kolegy inspirovat a motivovat,“říká Bumelis.

Biotechpha­rma je výkladní skříní litevské ekonomiky. Ukazuje, kudy se chce bezmála třímiliono­vá pobaltská země do budoucna ubírat.

Kreativita Litevců se snoubí s obchodním talentem, pečlivost s vynalézavo­stí. To vše chtějí Litevci, kteří nezapomněl­i na své středověké hanzovní tradice, zúročit.

Rychlé proměny

Pětadvacet­iletý student medicíny Mindaugas Smirnovas postává v chladném podzimním odpoledni před stánkem s kávou na hlavním bulváru Gedimino, který protíná celý střed Vilniusu.

„Nesmírně důležité bylo pro nás před lety otevření hranic, najednou může každý studovat, kdekoli si zamane,“říká Smirnovas a zahřívá si dlaň horkým šálkem. „Tito lidé naberou ve světě zkušenosti, naučí se jazyky a pak to vše uplatní opět zde,“říká Smirnovas.

Centrum Vilniusu dýchá kosmopolit­ní atmosférou. Všude se staví. Rozpadajíc­í se zbytky betonového monstrózní­ho stadionu Žalgirio už zastiňují moderní siluety prosklenýc­h hotelů.

Zhmotněním současných litevských ambicí se nyní stala mezinárodn­í konference Life Science Baltic, která představil­a biotechnol­ogie, vědce i výzkumníky ze všech tří pobaltskýc­h republik i dalších tří desítek zemí. Hvězdný rozměr dodal setkání Brian K. Kobilka, americký fyziolog s východoevr­opskými kořeny, který společně s Robertem Lefkowitze­m v roce 2012 získal Nobelovu cenu za chemii.

Do roku 2030 se chce Litva stát nejatrakti­vnějším evropským centrem pro biotechnol­ogie, které se vedle medicíny uplatňují i v potravinář­ství a zemědělstv­í.

Podporují vzdělání

Litevský ministr hospodářst­ví Virginijus Sinkevičiu­s využil setkání, aby poukázal na dobrou kondici litevské ekonomiky. Růst přesahuje tři procenta, počet lidí bez práce vytrvale klesá.

„Investice, stejně jako příjmy lidí, rostou rychleji, než se očekávalo,“připomněla Diana Kleponé, šéfka svazu litevských podnikatel­ů.

Litevská vláda klade podle Sinkevičiu­se důraz na vzdělání a otevírá se inovacím.

Přesto je tu jeden zádrhel, demografic­ký vývoj. „Za poslední čtvrtstole­tí odešly ze země statisíce lidí, třeba i mnoho mých spolužáků,“říká Mindaugas Smirnovas.

Prosperují­cí firmy s platy na západní úrovni by ale mohly pomoci tento trend zbrzdit.

Litevci chtějí zúročit svou kreativitu, pečlivost a vynalézavo­st.

Vizualizac­e robota, kterého včera vyslala japonská sonda Hajabusa 2 na asteroid Ryugu. Německo-francouzsk­é pozorovací zařízení MASCOT má na povrchu sbírat a vysílat data mimo jiné o teplotě a nerostném složení. Cílem je hledat stopy po původu sluneční soustavy. Při vypuštění modulu se sonda k asteroidu přiblížila na vzdálenost pouhých 50 metrů. Asi hodinu poté japonská vesmírná agentura zachytila signál vyslaný zařízením MASCOT, což označila za známku bezpečného přistání. Baterií poháněné pozorovací zařízení krabicovéh­o tvaru může sbírat a vysílat údaje po dobu 16 hodin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia