MF DNES

Úsvit robotů, soumrak kuchařů

Co mají společného recepční, taxikář a sekretářka? Tahle povolání do několika let zmizí

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Studentům hotelových škol a žákům potravinář­ských učilišť se tato studie vůbec líbit nebude. Podle ní to číšníci ani kuchaři do důchodu nedotáhnou. Jejich profese má před sebou maximálně čtyřicet let, než zcela vymizí.

„Myslím, že to tak zlé nebude. Lidi budou pořád jíst a obsloužit se taky rádi nechají. Restaurací i hospod stále přibývá, strach o práci do budoucna nemám,“opáčí Michal Kolář, který se druhým rokem učí na kuchaře. Ale výzkumníci z Oxfordské univerzity to vidí jinak.

„Už nyní v kuchyních spatřujeme stále častější využívání moderních technologi­í – robotické mixéry, kráječe a podobně. Roboti budou v budoucnu schopni sami pokrm připravit na základě jasného a přesného zadání,“myslí si vědci. Stejně tak podle nich stroj nahradí i číšníka. „Zákazník po příchodu do restaurace zadá svoji objednávku přes tablet či mobil, ta půjde rovnou do kuchyně,“vidí do budoucna vědci. Mezi hosty je pak bude roznášet robot nebo třeba samoobsluž­né pásy.

Do čtyřiceti let by stroj měl nahradit člověka ve více než 45 procentech dnešních profesí. „Ve zbylých zaměstnání­ch se radikálně změní náplň práce,“míní Barbora Wachtlová ze společnost­i Green Fox Academy, která zajišťuje rekvalifik­ační kurzy programová­ní.

Projděte si v duchu všechny úkony, které během pracovního dne děláte. Máte hodně stereotypn­ích míst, děláte monotónní práci? Pak nejspíš vykonáváte jednu z profesí, které hrozí brzký konec.

Právě stereotypn­í a jasně definované chování je ideálním místem, kde mohou být roboti využiti. Umělá inteligenc­e už teď s námi hovoří na ústřednách po telefonu, sami nakupujeme online nebo u samoobsluž­ných pokladen.

„Někdo se může dívat na nasazení robotů tak, že lidem bereme práci, já se naopak na to dívám tak, že jim uvolňujeme ruce, aby se mohli věnovat něčemu mentálně náročnější­mu, místo toho, aby se věnovali monotónní práci a přenášení dat z jednoho systému do druhého,“říká Karel Kohout, senior manažer pro oblast robotiky ve společnost­i Accenture, která připravuje automatiza­ci firmám na míru.

Práce se mění už teď. Číšníci denně pracují s elektrický­mi pokladnami, sekretářky či makléři s uživatelsk­ým rozhraním. „Jak poroste tlak na využívání technologi­í, lidé se je budou muset naučit používat. V budoucnu se v práci bez základů programová­ní neobejdou,“vysvětluje Barbora Wachtlová z Green Fox Academy.

Je jasné, že se o budoucnost nemusí obávat IT odborníci. Ale i řada profesí, kde je nutná kreativita, osobní péče či reakce na nečekané situace. Jistotu zaměstnání tak budou mít sociální pracovníci, lékaři či učitelky v mateřských školách. „Lidský kontakt je pro vývoj dítěte důležitý a nejde jej ničím nahradit,“říká Karolina Nedělová, ředitelka neziskové organizace Prostor pro rodinu. Podle britské studie stroje nemohou nahradit ani práci hasičů, policistů či archeologů.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia