MF DNES

Mají automatick­á centra, ale svačinářky by se nevzdali

- —bo

Nejvíce tuto profesi zřejmě proslavila herečka Marie Motlová ve filmu Marečku, podejte mi pero! Svačinářka Zuzanka zůstala ve fabrice i navzdory robotické výrobě.

Ten pocit, kdy si můžete naporoučet, co byste si dali ke svačině právě teď, totiž nedokáže uspokojit ani ten nejlepší jídelní automat. V té profesi je něco domáckého. Dobrá svačinářka už zná vaše chutě, a tak dokáže vyhovět i v momentě, kdy není k dostání váš oblíbený gothaj nebo sójový rohlík.

Zatímco ve filmové továrně na zemědělské stroje měli svoji Zuzanku, ve strojírens­ké firmě DMT Jelínek v Ivančicích na Brněnsku mají svoji „paní Růženku“.

„Je to práce s lidmi a mám ji ráda. Navíc je to nakupování, což je pro ženskou úžasná práce. Užiju si tu nakupovací mánii a přitom nic neutratím,“libuje se Růžena Matějková, která nakupuje svačinky asi dvacítce mužů, kteří pracují u CNC fréz, soustruhů a vyvrtávače­k.

Ačkoliv ve firmě každoročně přibývají nové stroje – automaty a obráběcí centra, které lidem zjednodušu­jí práci, své svačinářky by se nevzdali.

Bývalá prodavačka, nyní už v důchodu, to má ke „svým chlapům“z domu pět minut pěšky a nalehko. Cesta z města se už ale pronese. V taškách nosí světlé i tmavé pečivo, tradiční vlašský salát, ale je-li chuť, přinese i salám, hermelínov­ou, pikantní sýrovou nebo budapešťsk­ou pomazánku nebo třeba mléko do kávy. Pitný režim mají zaměstnanc­i zajištěný na pracovišti, takže těžké lahve s minerálkou tahat v rukách nemusí.

„Stává se docela často, že mají v jeden den podobné chutě. Co si objedná jeden, chce i druhý. Třeba ve středu nejčastěji nosím ryby – rybí salát, makrelu nebo sardinky,“popisuje Matějková, která ve městě vyřizuje i firemní poštu, obstarává drobné pochůzky a občas také udělá některému ze zaměstnanc­ů odpolední nákup. „Když přijede večer na vesnici, už by nic nedostal, tak mu chleba nebo mlíko koupím.“

A jaké potraviny v taškách paní Růženky nenajdete? „Vůbec není zájem o ovoce, zeleninu kupuji jen málo. Ale třeba včera si jeden přinesl z domova guláš, tak chtěl cibuli, aby si ho zostřil,“směje se svačinářka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia