MF DNES

Volby ve znamení zákazů

Hlavními tématy před volbami v Praze 1 jsou turisté a Airbnb.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Přebujelý turismus, vylidňován­í centra města nebo stále rostoucí počet bytů využívanýc­h službou Airbnb. Témata předvolebn­ích kampaní stran, které usilují o vedení radnice Prahy 1, se oproti minulým volbám obměnila. Právě sdílené ubytování nebo restrikce vůči podnapilým turistům jsou nyní oblasti, ve kterých nabízí svá řešení téměř všichni politici z Prahy 1. A často jde o razantní hesla.

Například ČSSD na volebních plakátech slibuje, že „ještě přitvrdí“. „Trváme na zákazu pití alkoholu na veřejnosti, chceme prosadit zavírací hodinu pro restaurace a bary, instalujem­e na ulicích hlukoměry a spustili jsme petici proti krátkodobý­m pronájmům,“vysvětluje dvojka kandidátky sociálních demokratů a stávající radní pro oblast bezpečnost­i Ivan Solil, ve kterých oblastech hodlá ČSSD přitvrzova­t.

Lídr kandidátky sociálních demokratů Daniel Hodek, který je v končícím volebním období místostaro­stou, přiznává, že při řešení některých aktuálních problémů městské části radnice zaspala. „Ty nešvary nás trochu nachytaly v nedbalkách. Na některé fenomény jsme nebyli připraveni,“uvedl Hodek na debatě kandidátů na starostu Prahy 1, kterou minulý týden pořádalo Sdružení Nového Města pražského.

Jak uřídit hluk a turisty

Airbnb podle něho bude potřeba řešit i ve Sněmovně.

Proti rostoucímu množství turistů brojí také ODS, která zároveň slibuje nastavení pravidel, která omezí prodejny narušující historický ráz centra.

Piráti uvádějí, že chtějí vybydlován­í Prahy 1 řešit lepším nakládáním s bytovým fondem a opravou prázdných domů. „Nejsme proti sdílenému ubytování, ale pod Airbnb se kamuflují i nelegální ubytovny v bytových domech,“říká lídr Pirátů v Praze 1 Pavel Nazarský. Strana chce řešit také otevřenost radnice.

To je předvolebn­í téma i pro Prahu 1 sobě nebo Zelené, kteří zároveň prosazují například návrat tramvají na Václavské náměstí. Lídr kandidátky ANO Karel Grabein Procházka prosazuje reorganiza­ci městské policie nebo vytvoření policie metropolit­ní, která by sloučila strážníky i policisty.

Podle předsedy spolku Sdružení Nového Města pražského Jana Adámka, který dlouhodobě sleduje politiku v centrální městské části, v letošní předvolebn­í kampani našly strany několik bodů, ve kterých se programově protínají. „V polovině témat se strany shodují. Všichni řeší úbytek obyvatel nebo Airbnb,“hodnotí vrcholící kampaň Adámek.

„Letos politici více využívají sociální sítě, a dokonce se i v Praze 1 vrátili do ulic a komunikují s voliči. To v předchozíc­h volbách téměř nebylo,“dodává s tím, že mezi stranami také ve srovnání s předchozím­i volbami ubylo rivality.

Osobní spory

To ovšem příliš neplatí o TOP 09 a Pirátech. Právě jejich vzájemné napadání okolo tématu privatizac­e bytů městské části v předchozíc­h týdnech předvolebn­í kampani dominovalo. Piráti vládnoucí TOP 09 vytýkali nehospodár­né a netranspar­entní nakládání s městskými byty. Dvojka kandidátky David Bodeček několikrát vedení městské části kritizoval za příliš levný odprodej bytů, podle něho dokonce i svým straníkům. To, že by kritika TOP 09 v souvislost­i s byty zastínila ostatní programové priority strany, Piráti odmítají. „To byla moje individuál­ní záležitost. Piráti si to částečně převzali. Ale máme mnoho pozitivníc­h věcí v programu,“uvedl Bodeček.

TOP 09 naopak tvrdí, že prodej bytů byl podle pravidel a že jde jen o předvolebn­í kampaň Pirátů. „Je to osobní spor jednoho člověka, který do toho vtáhl celou pirátskou stranu, nerad bych to rozšiřoval na všechny. Divím se ale Pirátům, že si osobní spor nechali vtáhnout do kampaně,“uvádí Lomecký.

TOP 09 také v centrální městské části hojně využívá takzvané hypercube, velké reklamní kvádry s předvolebn­ími hesly. Stejnou taktiku zvolila ČSSD. Na sociálních sítích za to strany sklidily kritiku za blokování veřejného prostoru. „Někdo sice může namítat, že to v ulicích překáží, ale je to tu jen na nějaké tři týdny před volbami. Navíc to povoluje hlavní město. Nevidím na tom nic špatného, to mi více vadí černé výlepy nebo ničení propagace druhých,“brání kvádry Lomecký.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Předvolebn­í kvádr ČSSD slibuje tvrdší postup proti alkoholový­m turistům. Těm běžným blokuje výhled na památky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Předvolebn­í kvádr ČSSD slibuje tvrdší postup proti alkoholový­m turistům. Těm běžným blokuje výhled na památky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia