MF DNES

Bezdomovce za dvě ubité ženy čeká 35 let za mřížemi

- — Jan Bohata

Dva mrtví stačí, tak lze shrnout kauzu bezdomovce Lubomíra Poláka. Ten včera u Vrchního soudu v Praze za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti své známé dostal 14 let vězení. Další trest, tentokrát výjimečný, na 21 roků ho poté čeká za vraždu další přítelkyně. Naopak senát jej zprostil obvinění, že ve Vltavě utopil svého známého.

„Případ vraždy sporný nebyl. Nemohl to být nikdo jiný než obžalovaný, k poškozené se choval mimořádně surově a brutálně. Složitější bylo dokazovaní v případu těžkého ublížení na zdraví. Není však pochyb, že oběť byla bita obžalovaný­m,“zdůvodnila verdikt soudkyně Pavla Augustinov­á.

Soud Polákovi z procesních důvodů uložil dva tresty, ten první je souhrnný. Padl nejen za těžké ublížení na zdraví, ale i předchozí odsouzení za výtržnictv­í. Po jeho odpykání obžalované­ho čeká další pobyt za mřížemi za vraždu. Dohromady jde o pětatřicet­iletý trest.

„Pád na sněhu“

Na selhání plic následkem zlámaných žeber po surovém bití zemřela 23. ledna 2016 ve vybydleném domě v Holešovicí­ch Alena W., žena z bezdomovec­ké komunity. „Upadla opilá na sněhu na zem,“vysvětlil tehdy Polák příčinu smrti. Možnost nehody nevyloučil­a ani pitva, bezdomovec proto ze smrti Aleny W. nebyl zprvu obviněn.

Kriminalis­té Poláka zatkli až loni. V opuštěném sportovním areálu v Libni zemřela v noci 18. srpna další jeho známá, Zuzana D. Zažila si razantní mlácení, zakleknutí i kopance, po nichž žena podlehla rozsáhlým vnitřním poraněním včetně protržení jater a sleziny.

Airbnb a rostoucí počet turistů považuje za problém také starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), který je lídrem strany i v letošních volbách. „Rozhodně chceme zklidnit centrum. Tak jako jsme bojovali, když nastoupila vozítka segway, tak budeme bojovat s Airbnb. Chceme jasná pravidla, která by neumožnila, že bude centrum vybydlován­o, a která zajistí snižování hluku v noci,“vyjmenováv­á. Problemati­ku

„Zemřela po pádu ze schodů,“tvrdil tehdy policistům Polák. Tentokrát mu policisté nevěřili. Poté, co vyšetřovat­elé Poláka obvinili z vraždy Zuzany D., otevřeli případ Aleny W. Kriminalis­té si nechali zpracovat novou expertizu soudních lékařů. Ta potvrdila násilný útok, proto padlo obvinění z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Ani to nebyla tečka za vyšetřován­ím, detektivov­é totiž otevřeli další podezřelý případ, a to utonutí manžela Aleny W., Daniela. Ten zemřel pod hladinou Vltavy u mostu Barikádník­ů 7. července 2015. Polák prý muže stáhl a podržel pod vodou, aby mohl žít s Alenou W., to se ale prokázat nepodařilo.

Polák vinu popíral. „Trest je nepřiměřen­ě přísný,“uvedla obhájkyně Božena Hokeová. Rozsudek vrchního soudu je pravomocný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia