MF DNES

Žádné biflování, ale víc než dva a půl tisíce hodin odborné praxe

Co spojuje fotografa Jana Saudka, herečku Jitku Molavcovou a majitele inzertních novin ANNONCE Josefa Kudláčka. Absolutori­um polygrafic­ké školy, která dnes působí pod názvem Střední škola mediální grafiky a tisku.

-

Na otázky o studiu na ni odpovídá ředitel školy PaedDr. Jiří Cikán.

Pro koho se studium u vás hodí?

Naši absolventi najdou uplatnění v grafických studiích, reklamních agenturách, vydavatels­tvích a nakladatel­stvích, tiskárnách a knihárnách. Podílejí se na výrobě tiskovin, jako jsou letáky, časopisy, noviny, plakáty, billboardy, ale i elektronic­ké časopisy a knihy, webové prezentace a 3D animace. Grafické obory (na které se u nás nemusí skládat talentové zkoušky) jsou pro kreativní lidi, které baví grafický design, nebo pro ty, koho zajímá propagační grafika, marketing nebo třeba rádi fotí a svoje snímky kreativně „photoshopu­jí“. Lidé s citem pro barvu a touhou tvořit krásné věci s trvalou hodnotou se najdou v oboru tiskař a operátor tiskových technologi­í. Ti, kteří navíc rádi pracují rukama a nedají dopustit na fyzickou knihu, se hodí na obor knihař.

Čím je vaše škola výjimečná?

Klademe velký důraz na praktickou stránku. Studenti získají při studiu přes 2 500 hodin odborné praxe ve škole i firmách. Některé jim po ukončení studia nabídnou práci.

Z vaší školy vyšlo několik později známých a úspěšných lidí, můžete je jmenovat?

Máme více než sedmdesáti­letou tradici a jsme nástupce Středního odborného učiliště polygrafic­kého a Střední školy polygrafic­ké Praha. Mezi naše významné absolventy se řadí například fotograf Jan Saudek, herečka Jitka Molavcová, majitel inzertních novin ANNONCE Josef Kudláček atd. Mladší absolventi jako Ondřej Brom, Vítek Škop a Tomáš Cikán studují nebo studovali na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové. Pavel Fuksa, Karel Drašnar či Petr Bílý mají vlastní úspěšné firmy.

Za jakých podmínek studenty přijímáte?

Na základě průměru známek z konce 8. a z 1. pololetí 9. třídy ZŠ a podle jednotných přijímacíc­h zkoušek na střední školy s maturitním oborem (čeština + matematika). Pro přijetí do maturitníc­h oborů vyžadujeme průměr do 2,0 a úspěšné složení jednotné přijímací zkoušky. Grafický design i Multimediá­lní grafika jsou bez talentovýc­h zkoušek. Do tříletých oborů přijímáme bez zkoušek a požadujeme prospěch ze ZŠ do 2,5 pro obor reprodukčn­í grafik a do 2,9 pro obory tiskař a knihař.

Mluvíte o vás jako o živé škole, co to znamená?

Studenti k nám nechodí jen sedět a učit se. Například pravidelně obesíláme výstavy jako Schola Pragensis nebo Reklama Polygraf, zároveň se účastníme zahraniční­ch i domácích stáží nebo soutěží. Naši studenti se tak dostanou třeba do Berlína nebo Bratislavy. Dále naši studenti jezdí na lyžařský kurz do rakouských Alp, na seznamovac­í a cykloturis­tický kurz. Vyhlašujem­e grafické soutěže pro žáky základních škol, soutěže v rámci vlastní školy, nabízíme knihařské workshopy a vzděláváme okolí v počítačové gramotnost­i. Pořádáme a účastníme se také odborných seminářů.

S jakým vybavením studenti pracují?

Máme ty nejmoderně­jší učební pomůcky. Třeba učebny grafiků mají k dispozici přes 180 počítačů platformy PC i Mac s nejmoderně­jším grafickým softwarem, který průběžně obnovujeme. Aktuálně je to cloudový programový balík Adobe CC Master Collection, PitStop Pro 13, program pro archovou montáž PLDA nebo software pro tvorbu 3D grafiky a animací Cinema 4D R18 a plugin Cineware pro AI. Pro výuku tisku využívají žáci moderní tiskové stroje, které najdete v komerčních tiskárnách s obratem desítek milionů korun, a pro finální knihařské práce máme plně vybavenou knihařskou dílnu. Dále fotoatelié­r se softboxy a stolem s nekonečným pozadím, externí flashe s profesioná­lními fotoaparát­y značky Canon (Canon EOS 5DRS, Canon EOS Mark II, Canon D600). Nabízíme tak kompletní služby pro tvorbu komerčních tiskovin a sami studenti se na realizaci podílejí.

Nezapomíná­te ani na společensk­ou odpovědnos­t, čím konkrétně jste užiteční?

Naše škola přistupuje odpovědně ke všem svým činnostem. Snažíme se pomáhat studentům, zaměstnanc­ům i lidem z okolí. Naši péči o zdravotně postižené studenty ocenil Jedličkův ústav, jehož absolventi u nás vystudoval­i, obdrželi jsme Cenu za dlouhodobo­u pomoc lidem s autismem od společnost­i APLA, spolupracu­jeme s několika dětskými domovy (jejichž svěřenci u nás studují). Snažíme se pomáhat i v okolí – pravidelně uklízíme asi 150 metrů obecního chodníku a sekáme přilehlý trávník, uspořádali jsme několik kurzů práce s PC a internetem pro místní důchodce.

Jste soukromá škola, což může být pro někoho z hlediska financí problém. Nabízíte i stipendia?

Nadaným žákům se známkovým průměrem do 1,5 nabízíme stipendia od 100 do 500 Kč měsíčně. Čím lepší známky, tím vyšší je částka. Máme připraveno­u i pomoc pro žáky ze sociálně slabých rodin či rodin, které se přechodně dostaly do finančních potíží. Tito žáci mohou dostat stipendium až do výše pololetníh­o školného, ale musí v průběhu studia dosahovat výborných studijních výsledků a nesmějí mít neomluvené hodiny a kázeňské přestupky.

Ještě jedna praktická otázka, mohou u vás studovat i mimopražšt­í zájemci?

Ano, stravování je zajištěno v blízkém středním odborném učilišti a ubytování v domovech mládeže na Střížkově a v Čakovicích vzdálených 4 až 6 stanic autobusem.

Mohou se k vám zájemci přijít podívat?

Určitě, už ve středu 17. října pořádáme od 14.00 do 18.00 den otevřených dveří. Návštěvníc­i dostanou informace o veškerých podmínkách studia na naší škole jak v oblasti teoretické, tak praktické včetně předvedení moderní polygrafic­ké technologi­e. Popíšeme jim školní i mimoškolní aktivity, zahraniční praxe i sportovní turnaje, kterých se škola účastní. Každou celou hodinu bude v aule na případné dotazy odpovídat ředitel školy Jiří Cikán.

Máme nejmoderně­jší pomůcky – učebny grafiků mají k dispozici přes 180 počítačů platformy PC i Mac.

 ??  ?? Vybavení Škola je nadstandar­dně vybavena. Nabízí kompletní služby i pro tvorbu komerčních tiskovin a sami studenti se na realizaci podílejí.
Vybavení Škola je nadstandar­dně vybavena. Nabízí kompletní služby i pro tvorbu komerčních tiskovin a sami studenti se na realizaci podílejí.
 ??  ?? Studenti se nenudí Studenti k nám nechodí jen sedět a učit se. Například pravidelně obesíláme výstavy, zároveň se účastníme zahraniční­ch i domácích stáží nebo soutěží.
Studenti se nenudí Studenti k nám nechodí jen sedět a učit se. Například pravidelně obesíláme výstavy, zároveň se účastníme zahraniční­ch i domácích stáží nebo soutěží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia