MF DNES

Migrace i méně papírování

Devátý pokus o Senát či snaha pokořit dominanci žen. Boj v Praze 8 však přináší i velká témata

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Vůbec největší zájem o senátorský mandát ze všech 27 obvodů, kde se bude o víkendu volit, je v Praze 8. Alespoň tedy co se týká počtu uchazečů, kterých se sešlo hned šestnáct. Jedná se o různorodou společnost, v níž téměř nikdo nemá výraznější zkušenosti z vysoké politiky. Někteří pracují na komunální úrovni, mezi kandidáty ale najdeme i matematika či ředitele bezpečnost­ní agentury, další se o Senát pokouší již podeváté.

Tento obvod je specifický ještě v jiném aspektu, dosud se v něm dařilo výhradně ženám. Tři volební období byla senátorkou Alena Palečková a naposledy Daniela Filipiová (obě ODS). Nyní je ale reálné, že se v tomto ohledu situace změní, neboť Filipiová už svůj post neobhajuje a na její místo se hlásí pouze tři kandidátky oproti výrazné přesile mužů.

Pirátské zastoupení v Senátu hodlá rozšířit ekonom a auditor Lukáš Wagenknech­t. Byl náměstkem Andreje Babiše (ANO), tehdejšího ministra financí, který ho ale po vzájemných sporech v roce 2015 odvolal. Předtím působil na odboru interního auditu v pražském dopravním podniku i v soukromé sféře.

Je bojovníkem za transparen­tnost, za což dostal ocenění od Nadačního fondu proti korupci. Zejména tomuto tématu by se rád věnoval i v horní komoře parlamentu. „Jednou z priorit je pro mě zavádění takzvaných pravidel dobrého vládnutí. Jedná se o jasná pravidla pro utrácení veřejných výdajů, dále o ekonomicko­u, nikoliv trestně právní odpovědnos­t politiků a úředníků nebo o omezení střetu zájmů,“říká o části svého programu.

Není Okamura jako Okamura

Ze zcela jiného prostředí pochází Hayato Okamura. Tlumočník z japonštiny a průvodce kandidujíc­í za lidovce a s podporou Zelených se pokouší o vstup do vysoké politiky, jako se to už dříve podařilo jeho mladšímu bratrovi Tomiovi. Oba však zastávají zcela rozdílné postoje v řadě otázek, jako například ve vztahu k migraci nebo Evropské unii, kde Hayato chce, aby Česko patřilo mezi aktivní hráče.

Mezi kandidáty nechybí ani přednosta ortopedick­é kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl (za TOP 09 a STAN). Věhlasný lékař měl během své kariéry v péči všechny tři

české prezidenty. Léčil Václava Havla, v roce 2008 pak operoval kyčel Václavu Klausovi a o čtyři roky později zase palec na noze Miloši Zemanovi.

Proto nepřekvapí, že se chce věnovat oblasti zdravotnic­tví, v níž se přes čtyřicet let pohybuje. „Musíme myslet na druhé, hlavně na ty, kteří si sami pomoci nedokážou. Naše zdravotnic­tví je třeba zlepšit, od nedostatku personálu a platového ohodnocení lékařů a sester počínaje,“jmenuje problémy.

O křeslo senátora budou bojovat i dva starostové. Roman Petrus (ČSSD) je hlavou radnice v Praze 8. „Senát nevnímám jen jako místo pro schvalován­í zákonů. Senátor by měl být garantem a bojovníkem, aby se v celé oblasti zásadním způsobem změnil územní rozvoj a doprava. Měl by především komunikova­t s místními obyvateli a vedeními radnic,“tvrdí Petrus.

To starosta Březiněvsi Jiří Haramul (za ANO) si vytyčil jiný plán. Pokud bude zvolen, slibuje především prosazovat urychlenou dostavbu vnějšího Pražského okruhu, kterou má v režii stát. Údajně dohlédne na to, aby byla zajištěna dostatečná hluková ochrana i vysazen pás zeleně.

Stejně jako ve zbylých třech senátních obvodech v Praze, kde se aktuálně volí, ani tady nebude chybět jeden z prezidents­kých kandidátů. „Jsem zásadně proti přijímání migrantů, kteří mohou představov­at bezpečnost­ní a zdravotní rizika pro naše občany,“říká ke svému programu Petr Hannig (Rozumní), který letos kandiduje do Senátu už podeváté. Dosud úspěšný nebyl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia