MF DNES

Můj druhý domov

Petrohrad, dnešní soupeř Slavie, mu vděčí za první titul. Jak Radek Šírl vzpomíná?

- David Čermák reportér MF DNES v Petrohradu

Na rozhovor se oblékl stylově: Šedá mikina s logem Zenitu Petrohrad, památeční kousek z loňska. Tehdy se ve městě na řece Něvě připomínal­o deset let od chvíle, kdy se tým poprvé stal ruským mistrem.

„Moje oblíbená mikča, nosím ji často,“usměje se Radek Šírl, muž, který v roce 2007 titul Zenitu zařídil. Od chvíle, kdy gólem proti Saturnu Ramenskoje odpálil mistrovské oslavy, je v „Pitěru“, který dnes v Evropské lize hostí Slavii, navždy hrdinou. Když mu klub v březnu přál k 37. narozeniná­m, na webu stálo: Všechno nejlepší, legendo!

„Zahřeje to,“netají Šírl. „Je fajn, že nezapomína­jí. Za osm let, co jsem tam strávil, si nemám na co stěžovat. Vyhráli jsme Pohár UEFA, pak ještě Superpohár, ve kterém jsme porazili Manchester United.“

To by vás asi na začátku ruského angažmá nenapadlo, viďte?

Vůbec! Trenér Petržela, který si mě tam ze Sparty vzal, se mnou měl v prvním roce pohovory, protože jsem byl podrážděný. Cestování, jazyk, stýskalo se mi a byl jsem nepříjemný a samotářský.

Litoval jste, že jste Rusko vzal?

Už když mi v září 2003 zazvonil telefon a Petrželův asistent Borovička mi Zenit nabídl, váhal jsem. Rusko jsem měl spíš spojené s hokejem, ale věděl jsem, že tam bude trenér i spoluhráči Mareš s Horákem, tak jsem o tom nakonec ani moc nepřemýšle­l. Jenže to jsem netušil, jak těžké to pro mě bude.

Zvykal jste si složitě?

Byl jsem kluk z Rudné, zvyklý každý den potkávat kamarády, scházet se. Když jsem do Petrohradu dorazil, protelefon­oval jsem za měsíc 70 tisíc. Když jsem trčel na hotelu, ve tmě a venku bylo minus třicet, normálně jsem brečel. I když jsem měl kolem sebe Čechy, neuměl jsem si představit, že tam budu pět let. Volal jsem agentům Zíkovi a Kolářovi, že to ruším. Že to nedám.

Co vám řekli?

Vysvětlili mi, že to asi nepůjde (smích). Nejhorší bylo, že jsem tam strávil hned po podpisu smlouvy Vánoce, což jsem dopředu vůbec netušil. Dal jsem si lososa, seděli jsme s Borovičkou, Horákem a Marešem a byli jsme z toho všichni vykulení. Byl to pro nás jiný svět.

Jak moc jiný?

Tři měsíce jsme lítali po soustředěn­ích, takže jsem se ani nezabydlel. Zima, tma, sníh, pořád bylo hnusně, všechno depresivní. Sám bez kluků z Česka bych tam nevydržel, i takhle jsem se v tom plácal dva roky. Ale je to jen o zvyku. Čtvrtý pátý rok už se to otočilo a naopak jsem se z Česka těšil zpátky do Ruska. Měl jsem tam fotbal, kamarády, oblíbená místa. Tady jsem přijel na dovolenou a přišlo mi, že sem v tu chvíli nepatřím.

Tak moc vám Petrohrad přirostl k srdci?

Jo, teď je to druhý domov. Vracím se každý rok a každému doporučuju, aby se tam letěl podívat. Aspoň na deset dní, aby stihl oběhnout to hlavní. V létě je tam krásně a nevadí, že je všechno daleko. Člověk toho hodně naťape.

Petrohrad má i hodně jiných lákadel. Může mladého bohatého člověka semlít?

Určitě. V Pitěru jsem poprvé pocítil, že fotbalisti jsou jako bohové. I lidi, kteří nemají moc peněz, vás pořád zvou, něco nabízejí. V restaurací­ch kvůli nám vyhazovali lidi od stolů, abychom si mohli sednout, to mi bylo vůči nim až blbé. Ale oni když viděli, že jsme fotbalisti, zvedli se rádi. Měli jsme spoustu výhod, určitě to může být nebezpečné.

Vy jste se uhlídal, Petržela ne: na ruletě prohrál půl miliardy.

Věřím. Když nemáte náplň, je to problém. Byl sám, manželka zůstala v Česku, s námi se bavit nemohl, to by nedělalo dobrotu. A doma sedět nevydržel, takže byl pořád někde: v televizi, na večeři s lidmi z klubu. Z patnáctého místa udělal druhé, nosili ho na rukou a je na každém, jak to ustojí. Lehké to neměl, ale nechal to zajít moc daleko.

Časem odešel on i další Češi, zůstal jste sám. Byl to nezvyk?

Těžko jsem se s tím srovnával, ale nakonec mi to pomohlo, postavil jsem se na vlastní nohy. A Rusové už mě po pěti šesti letech brali za svého. Chodil jsem k nim i na rodinné oslavy, na grilovačky, hned to byl lepší život.

Zvykl jste si i na cestování?

Ne. Bojím se létat a tam jsem zažil třeba šílený propad, kdy i stevardky s jídlem popadaly na zem. Jednou z letadla tekl benzin, jindy ohlásili problém s motorem, frajer do toho začal mlátit kladivem a za pár minut říkali, že je všechno v pohodě... To jsem měl strach.

Jiné špatné zážitky nemáte?

Jednou přiletěli na návštěvu rodiče a nějací malí smetáci je okradli. Přímo na náměstí před Ermitáží jim z krku a rukou strhli řetízky. Ale to se může stát i jinde, třeba Hamšíkovi taky v Neapoli takhle vzali hodinky.

Pokračován­í na protější straně

Dokončení z předchozí strany

Takže se vám pak už z Ruska nechtělo pryč?

Vím, že mě chtěla právě Neapol. Končila mi smlouva, ale hráli jsme Ligu mistrů, já byl v základu, zdravý. Trenér Advocaat mi řekl, že mě chce dál a že se postará, abych smlouvu dostal co nejdřív. Za dva dny bylo hotovo a já byl rád, že zůstávám. Nejsem moc zvykavý typ.

Nemrzí ani, že jste toho víc neodehrál v reprezenta­ci?

Říkalo se, že trenéři spíš koukali na západ než na východ, ale já to nikomu nezazlívám. Jsem rád, že jsem v repre byl aspoň na osm zápasů, že jsem si zahrál ve Wembley přátelák proti Beckhamovi. Komu se to povede? Je vždycky lepší s něčím nepočítat a být v pohodě než se na to upnout a pak být zklamaný.

Zenit se od vašeho odchodu před osmi lety dost změnil, že?

Znám už jen Sašu Aňukova a mladého Keržakova, náhradního gólmana. Plus trenéra Semaka, kustoda, doktora, maséry. Mají všechno v jednom areálu, nové kabiny, báza... To je fajn, ale ještě něco je jinak. A to možná není správně.

Co myslíte?

V mojí éře jsme i my cizinci hráli opravdu srdcem za Pitěr, měli jsme město i místní lidi rádi a oni nás taky. Nevím, jestli je to tam teď takhle nastavené, někteří tam jdou asi jen za penězi, platy se dostaly úplně jinam než za naší doby. Ti kluci teď skoro nevylezou z hotelu mezi lidi. Za nás byla parta suprová.

Často se tužila v ruském stylu?

I v českém! Oni nebyli zvyklí na zápisné nebo na rozlučku se sezonou, to jsme tam zavedli my a chytilo se to. Nešlo o to být venku do rána a ožrat se jako prasata, spíš si v klidu sednout, pokecat.

Ale úspěchy se slavily poctivě, ne?

Jasně. Fanoušci obsypali celý Moskevský prospekt, užívali jsme si to s nimi. A když jsme vyhráli Superpohár, pozval nás Medveděv do Kremlu. O tom nikdo nevěděl, já měl letět domů s rodiči a najednou telefon: Ráno letíš do Moskvy! Odmítnout nešlo, to bylo dané. Přitom někteří ani nespali, po oslavách jsme jen naskákali do letadla.

S vodkou to po úspěších nikdo v kabině nepřepískl?

Přepískli jsme to asi všichni (úsměv). Ale důležité bylo, že jsme se pak vždycky dostavili na trénink. Co jsem tam byl, nestalo se, že by někdo nepřišel. Všichni věděli, že slavíme, pijeme, ale trénovat jsme museli. Advocaat vždycky říkal: „Nemám s tím problém, ale po vyhraném zápase. Ať vás ani nenapadne jít dva dny před utkáním.“

Jak se vám líbí nový stadion?

Velká paráda. Na dobrém místě. Trochu mě mrzí, že jsem si tam nezahrál. Ale když vidím starý stadion Petrovskij, jde na mě nostalgie. Sice byl bez střechy, hrozně tam foukalo, ale já tam odehrál všechno. Jen pro fanoušky to muselo být drsné, klobouk dolů před nimi. V minus dvaceti tam dřepěli, sněžilo, oni mrzli... Dali si vodečku, to je zahřálo.

Dnes Zenit v moderní aréně přivítá Slavii. Co ji čeká?

Bude to mít hodně těžké. Pitěr je doma silný: v předkole prohrál v Minsku 0:4 a doma vyhrál i v deseti 8:1. Slavia má hodně zraněných, náročný program, ale neměla by se bát. U Rusů vždycky záleží, jak se vyspí: když se třeba Aršavinovi s Keržakovem v Zenitu chtělo, první nahrál na čtyři góly a druhý tři dal. Ale jindy nebyli vidět a chodili tam jako šafáři. Občas je to nebavilo.

A jak vás baví život bez soutěžního fotbalu? Za napadení sudího v zápase Zbuzan s Vysokým Mýtem máte stopku na dva roky.

Soupeř zajel do našeho gólmana, já dostal červenou za oplácení, rozhodčímu jsem sáhl na rameno a on upadl. Ale je jedno, jestli ho štípnete, nebo mu dáte kopanec: neměl bych si dovolit ani jedno. Zatmění, lituju toho. Po návratu do Česka se na mě všechno nějak nahrnulo. Člověk jede na zápas ven, dá tomu celý den a rozhodčí mu pak říká: „Tady stejně nevyhrajet­e.“To mi vadí a uráží mě to. Možná proto mi zápasy ani moc nechybí, mám volnost. Ale stejně na konci října zažádám o prominutí zbytku trestu, a když to vyjde, budu se na hřišti víc kontrolova­t. To není špatné ani v životě.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ?? Proti Beckhamovi V silné éře české fotbalové reprezenta­ce odehrál Radek Šírl jen osm zápasů. Ale má start ve Wembley proti Davidu Beckhamovi.
Proti Beckhamovi V silné éře české fotbalové reprezenta­ce odehrál Radek Šírl jen osm zápasů. Ale má start ve Wembley proti Davidu Beckhamovi.
 ??  ?? Vrchol kariéry v Petrohradu Radek Šírl v roce 2008 vyhrál Pohár UEFA i Superpohár. Foto: Profimedia.cz a MAFRA
Vrchol kariéry v Petrohradu Radek Šírl v roce 2008 vyhrál Pohár UEFA i Superpohár. Foto: Profimedia.cz a MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia