MF DNES

Jedovatá mamba na útěku

- — Jan Nuc

Experti nastražili na nebezpečné­ho hada pasti. Uštkl chovatelku, ta je v umělém spánku. Chov byl nelegální

PRAHA Pražská policie od úterního večera hledá smrtelně jedovatou mambu zelenou, která uštkla chovatelku a unikla z bytu v pražských Hlubočepec­h. Policisté evakuovali obyvatele domu a požádali o pomoc specialist­y. Do včerejšího večera se však nebezpečné­ho hada nepodařilo vypátrat a odchytit, odborníci čekají, až se had chytí sám do nastražený­ch pastí.

Podle specialist­ů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoo je nepravděpo­dobné, že by tento had kvůli nízkým venkovním teplotám opustil dům. V domě a kolem něj dali nástrahy, které vydávají teplo, a had by se do nich měl chytit.

„Okolnosti, za jakých došlo k úniku smrtelně jedovatého hada, jsou předmětem dalšího vyšetřován­í. Nicméně policisté v této souvislost­i prošetřují i předcházej­ící událost, kdy byla z domu odvezena třicetilet­á žena s podezřením na uštknutí,“řekl policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že zmíněná žena je zřejmě i chovatelko­u hada.

Mluvčí pražské záchranky Jana Poštová potvrdila, že ženu museli záchranáři v pondělí oživovat a převézt do motolské nemocnice. „Dá se předpoklád­at, že byla uštknuta,“řekla Poštová.

Ženu následně převezli do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde mají proti uštknutí sérum. Její mluvčí Filip Brož potvrdil České televizi, že ženu uštkla mamba zelená. „Pacientce bylo podáno antisérum. Nyní je v umělém spánku a čekáme, až antisérum zabere,“řekl Brož.

Jed mamby zelené se od jedu jiných mamb liší hlavně toxicitou, občas i směsí toxinů v jedu. Převážná většina případů uštknutí mambou zelenou je smrtelná.

Při uštknutí většinou trvá patnáct minut, než se začnou plně projevovat příznaky – bolest, zduření, odumírání tkáně či dýchací obtíže nebo ochrnutí. K úmrtí dochází většinou podle druhu a vážnosti do jedné hodiny, obvykle však do dvou až čtyř hodin.

Nelegální chov

Uštknutá žena podle Státní veterinárn­í správy neměla chov jedovatého hada schválen. „Státní veterinárn­í správa v současné době na území hlavního města Prahy neeviduje žádné vydané povolení pro chov mamby, která jako další jedovatí hadi spadá do tzv. kategorie zvířat vyžadující­ch zvláštní péči,“sdělil mluvčí veterinářů Petr Majer. Městská veterinárn­í správa proto chystá podnět obci, aby přezkoumal­a, zda nedošlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia