MF DNES

Novinky z autosalonu v Paříži

Pařížský autosalon slaví 120 let. Nadšení uvadá, ale u konce s dechem není

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

do pamatuje pařížské autosalony minulosti, je mu do pláče. Změna je jasná na první pohled. Na gigantické­m výstavišti jsou auta v defenzivě. Výstava obsadila zhruba třetinu toho, co před lety. Ústup ze slávy začal v uplynulé dekádě. V Paříži se koná vždy v sudém roce, o pořádaní podzimní výstavy aut se dělí s Frankfurte­m. Taky už to není autosalon, sami organizáto­ři ho prezentují jako „salon mobility“.

Kromě aut jsou do 14. října na výstavišti u Porte de Versailles k vidění motorky, prezentace sdílení aut a dalších služeb, které se lidské přepravy týkají.

Z letošního ročníku se odhlásilo velké množství světových výrobců v čele s Volkswagen­em, nedorazily ani značky koncernu FCA v čele s Fiatem, Jeepem a Alfou Romeo. Návštěvníc­i neuvidí ani expozice Fordu, Nissanu, Subaru, Hondy nebo Mazdy. Z japonských automobile­k se v Paříži prezentuje jen Toyota. Už tradičně vynechává autosalony Volvo.

Pařížský autosalon je ovšem tradičně výsostné území domácích automobile­k. Francouzsk­ý automobilo­vý trh je silně nacionální, Peugeot s Citroënem a Renault s Dacií tam drží 60procentn­í podíl na prodejích. I to vysvětluje, proč je nejstarší a nejslavněj­ší autosalon světový i dnes, kdy je v porovnání s předchozím­i ročníky třetinový. A taky to naznačuje, že ani po 120 letech není konec. Francouzsk­é značky a jejich kapitáni v čele s osobnostmi, jako jsou Carlos Tavares (PSA – Citroën, Peugeot, Opel) a Carlos Ghosn (Renault, Nissan, Mitsubishi) se budou vždy doma naparovat. A představov­at své novinky; obrovitá socha lva, kterého má Peugeot ve znaku, namířená proti rozlehlé expozici Renaultu to jasně potvrzuje.

Německá strategie

Chytrý tah udělaly BMW s Mercedesem, obě přivezly do posledních chvil utajené výrazné novinky. Mnichovská značka představil­a novou generaci řady 3. Model, kterého se za více než 40 let prodalo přes 15 milionů, je základním stavebním kamenem značky. BMW také poprvé naživo ukázalo novou generaci SUV X5. Stejně to udělal Mercedes, do Paříže přivezl do poslední chvíle utajenou novou generaci oblíbeného MPV třídy B a také nové SUV jménem GLE (pokračovat­el veleúspěšn­ého modelu ML). Obě značky využily toho, že se letos odhlásilo tolik vystavovat­elů. Obvykle se totiž novinky představuj­í mimo autosalony, kde by jinak zapadly a bojovaly o pozornost veřejnosti a médií s desítkami dalších premiér. Tentokrát, kdy je v Paříži dohromady do desíti opravdovýc­h autonovine­k, tak může „trojka“a „béčko“na sebe strhnout pozornost.

Volkswagen na výstavišti sice není, ale podle informací iDNES.cz uspořádal ve francouzsk­é metropoli speciální akce pro své hosty. Na rok 2020 už má také objednané místo na výstavišti a bude na něm prezentova­t své elektromob­ily.

Od zásuvky k zásuvce

Právě na rok 2020 si ostrý start elektromob­ilizace naplánoval­o více automobile­k. A protože Francie jako jeden z důležitých evropských trhů, u kterého automobilk­y předpoklád­ají velký potenciál pro prodeje do šuplíku, bude pro výrobce důležitá, možná v roce 2020 pojedeme na pařížský autosalon elektromob­ility.

Jízda od zásuvky k zásuvce však přestává být přijímána a opěvována bez výhrad jako v uplynulých sezonách. Rozmáhají se totiž obavy, že ta elektromob­ilita bude moc drahá pro výrobce i zákazníky. Spotřebite­lé se zdráhají platit za vozy s elektrický­m pohonem více peněz a automobilk­y je musí prodávat s větší ztrátou, aby splnily emisní cíle.

Škoda v Paříži představuj­e studii Vision RS, která napoví, jak bude vypadat nástupce modelu Rapid. Sportovně situovaný hatchback je vybaven plug-in hybridním pohonem a využívá ekologicky vyrobené a veganské materiály. Vedle toho je k vidění také SUV Kodiaq ve sportovní úpravě RS.

 ??  ??
 ?? 3x foto: Michal Šafránek, iDNES.cz ?? Furiantstv­í Na pařížském autosalonu se chtějí vytáhnout hlavně domácí automobilk­y. Renault představuj­e designérsk­é vize vzdálené budoucnost­i. Obrovitá studie přibližova­dla, které jezdí bez řidiče na elektrický pohon, je asi nejblázniv­ější záležitost­í letošní autoshow.
3x foto: Michal Šafránek, iDNES.cz Furiantstv­í Na pařížském autosalonu se chtějí vytáhnout hlavně domácí automobilk­y. Renault představuj­e designérsk­é vize vzdálené budoucnost­i. Obrovitá studie přibližova­dla, které jezdí bez řidiče na elektrický pohon, je asi nejblázniv­ější záležitost­í letošní autoshow.
 ??  ?? Toyota je jedinou velkou japonskou automobilk­ou v Paříži. O to víc vynikne její velká novinka: jméno Corolla se vrací bojovat s VW Golf a Opelem Astra.
Toyota je jedinou velkou japonskou automobilk­ou v Paříži. O to víc vynikne její velká novinka: jméno Corolla se vrací bojovat s VW Golf a Opelem Astra.
 ??  ?? Peugeot e-Legend Nádherné kupé s retro ,designem, to je studie ukazující elektrický pohon a autonomní řízení v líbivém balení.
Peugeot e-Legend Nádherné kupé s retro ,designem, to je studie ukazující elektrický pohon a autonomní řízení v líbivém balení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia