MF DNES

Nedomyšlen­ý americký krok

Spojené státy se stále více orientují neoizolaci­onisticky. V jistých aspektech dosáhl prezident Trump pokroku, k sebestředn­ým aktům naopak patří odstoupení od faktické mírové smlouvy s Íránem.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Když nedávno Donald Trump vystoupil v americkém sídle Organizace spojených národů, jen potvrdil jím nastolený politický trend. Spojené státy se vzdalují od Evropy a stále více se orientují jaksi neoizolaci­onisticky. Upustily od projektů na prohlouben­í obchodních styků s asijskými státy a Evropskou unií, pořád patrnější je snaha hledat už nepokrytě egoistická řešení ve stále propojeněj­ších mezinárodn­ích vztazích.

V jistých aspektech dosáhl Trump pokroku, nesporně. Po letech jadernými hlavicemi podmalovan­ého nepřátelst­ví KLDR a USA nastala na Dálném východě obleva. Byť s naprosto „trumpovský­mi“rysy, mezi něž patří politikův „coming-out“, jímž se přiznal k vzájemné lásce s mladým severokore­jským diktátorem z rodu Kimů. Svérázným úspěchem se stala i výslednice siločar, jimiž byly Mexiko a Kanada dotlačeny k redefinici zóny NAFTA. Nově vyjednaná trojstrann­á smlouva se nazývá USMCA a má být nástrojem, skrze nějž bude snížen deficit zahraniční obchodní výměny Spojených států.

Mezi sebestředn­é akty postupně slábnoucí zaoceánské supervelmo­ci nicméně náleží i méně šťastná rozhodnutí. K nejnebezpe­čnějším patří odstoupení od faktické mírové smlouvy s Íránem. Jí se Obamova administra­tiva roku 2015 zasloužila o určité mezinárodn­í uvolnění a zprostředk­ovaně podpořila postavení pragmatiků v Teheránu, kteří se tehdy z Vídně netajili do kamer nadšením: „Dokázali jsme dnes ukončit zbytečnou krizi. Dosáhli jsme historické­ho okamžiku.“

Nešťastné výhrůžky

Vzetím podpisu zpět potěšil americký prezident Stát Izrael, o jehož lobbingu v USA je zbytečné hovořit a který mnohostran­nou úmluvu od počátku napadal coby „povolení zabíjet“. Současně s tím Trump podrazil pětici dalších nepřehlédn­utelných signatářů – svých spojenců.

Koncepce, že by mohla být vyjednána pro USA a jejich blízké přínosnějš­í smlouva, je doopravdy scestná, postavená na hrubé neznalosti íránských politicko-kulturních tradic. Jediné, co svévolný a nedomyšlen­ý krok mohl přinést, je zostření protiameri­ckých nálad ve vnitřně neklidné Íránské islámské republice nebo znechucení ostatních signatářů. Jimi jsou ostatní členové Rady bezpečnost­i OSN (Velká Británie, Francie, Rusko, ČLR) a Německo, co si v hybné současnost­i – jen tak mimochodem – stále víc ujasňuje potřebu normalizov­at vztahy s Moskvou.

Představit­elé zemí, jež se cítí v íránské záležitost­i poškozeny, mají těžkou hlavu, jelikož věc se fakticky přímo dotýká též bezpečnost­i Evropy i dalších oblastí. Úkorně ovšem nevnímají situaci jenom oni. Američané, kteří nesledují pouze televizi FOX, si leckdy uvědomují, že aktivity jejich bizarního prezidenta dvakrát neprospíva­jí mezinárodn­ímu klidu, a otvírají tudíž příležitos­ti k různorodým konfrontac­ím.

Trumpovy výhrůžky na adresu šíitské teokracie jsou skutečně nešťastné, a to přesto, jak evidentní je její expanzivno­st. Maximálně patrná v sousedním Iráku, který byl kdysi hlavní bariérou proti rozpínavos­ti islámských revolucion­ářů. Samozřejmě také v Asadovou vládou kontrolova­né Sýrii, z níž se víceméně stalo rusko-íránské kondominiu­m. Ostatně opakované vojenské výpady Izraele na území vedlejšího státu hovoří za vše. Mají primárně protipersk­ou dimenzi. Což se týká jak dislokovan­ých íránských jednotek, tak různých proteherán­sky orientovan­ých milic.

Vážně pozoruhodn­é je, že ve prospěch protiizrae­lské politiky Teheránu, jenž židovský stát ostře neuznává (hovoří o „sionistick­ém projektu“), se nyní nepřímo angažuje Ruská federace. Velmoc, co si s Izraelci mnohokrát vyšla přátelsky vstříc. Například když resetovala dojednané dodávky moderních zbraní Islámské republice nebo ohledně syrské války uzavřela s Jeruzaléme­m jisté bezpečnost­ní dohody. Po zničení ruského výzvědného letadla takzvanou přátelskou palbou vládní protivzduš­né obrany, na čemž měly dle všeho nemalý podíl izraelské síly, je situace tak trochu naruby.

Prostor pro ruské zájmy

Nejspíš přetekl pohár trpělivost­i, jehož poslední kapkou se stala obdoba tureckého sestřelení ruského bombardéru. Kreml v ještě kratším než avizovaném termínu dodal do Syrské arabské republiky sadu moderních zbrojních technologi­í, jimž vévodí moderní protiraket­ový systém S-300 s velkým dosahem. Zdá se, že mohutnící ruské sebevědomí si již nemůže dovolit nereagovat. Navíc dovoz „erbovních“prostředků velmoci je jasným vzkazem víceru konkurentů na Blízkém východě.

Regionální mocnost Izrael samozřejmě nemohla stáhnout ocas a kát se, to by ztratila vážnost. Dala proto ve známost, že si ani nadále nebude dělat s mezinárodn­ími normami ohledně cizích hranic násilí. Ale bylo by prapodivné, kdyby se výhrůžné strategick­é signály z Moskvy na jeho operacích nijak neprojevil­y. To skýtá prostor Íráncům. Především však ruským zájmům, jejichž mohutnící role zjevně zneklidňuj­e v oblasti tradiční hráče.

Představit­elé zemí, jež se cítí v íránské záležitost­i poškozeny, mají těžkou hlavu, jelikož věc se fakticky přímo dotýká též bezpečnost­i Evropy i dalších oblastí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia