MF DNES

Pět minut pro jezdce v glóbu smrti

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Kandidát na primátora Prahy za ANO Petr Stuchlík se všemožně snaží dohánět, že se jeho jméno stalo pro širší veřejnost známým teprve před několika týdny. Včerejší média zaplavily jeho celostránk­ové inzeráty ve formě dopisu Pražanům. Kromě toho, že se tam Stuchlík vychválil a popsal, co by rád dělal, lze v inzerátu narazit i na následujíc­í větu: „Proto vás teď žádám, dejte mi pět minut svého času a já věřím, že vám pak budu moci dát čtyři roky svého života.“Krásný slogan. Opravdu. Máte ale pocit, že už jste ho někde slyšeli? Heslo „Dejte mi pět minut, dám vám čtyři roky“použil v kampani před komunálním­i volbami v roce 2006 tehdejší pražský primátor Pavel Bém z ODS. Jeho strana tehdy v hlavním městě triumfoval­a, kandidátka v čele s Bémem získala téměř pětapadesá­t procent hlasů. Primátor Bém navzdory jednoznačn­ému vítězství sestavil koaliční městskou radu a na jaře příštího roku odjel na dvouměsíčn­í neplacenou dovolenou do Himálaje, kde kromě jiného zdolal Mount Everest.

● Prohlížení některých kandidátek je vyložená nádhera. Jednu z nejpozoruh­odnějších utvořili světští z několika cirkusů a lunaparků, kteří by rádi získali zastupitel­ská křesla v Praze. Na kandidátce Jauner Českoslove­nsko 2018 nechybí snad nic. Jedničkou je sedmasedmd­esátiletá artistka v důchodu, dvojkou majitel lunaparku, za ním jsou seřazeni majitelé cirkusů Andres a Humberto, Originál Berousek či Sultán. Dále mezi kandidáty naleznete třeba iluzionist­u v důchodu, klauna či ekvilibris­tu. Tedy podobné typy, kterých je na ostatních kandidátká­ch také plno, jen to o sobě tak otevřeně nepřiznáva­jí. Zdaleka největší hvězdou Jaunerů – což je světský výraz pro umělce z manéže – je však pětka kandidátky. Václav Schallmann, dvaašedesá­tiletý jezdec v glóbu smrti. Tedy další důstojný nástupce exprimátor­a Pavla Béma.

● Veselo mají i v Ostravě. Tam kromě jiných kandiduje uskupení se svérázným názvem LEČO (Lepší a čistá Ostrava) odvozeným od tamního magazínu o vaření, zdraví, cestování a politice. „Politika často připomíná vaření leča: Někdy vybíráte zeleninu jen podle vzhledu. Krásná rajčata, papriky jako ze žurnálu, francouzsk­á klobáska, ale ať se snažíte sebevíc, s chutí nejste spokojeni. Jindy smícháte na první pohled nevzhledné kousky, ale z vlastní zahrádky, a olizujete se až za ušima,“stojí na webových stránkách LEČA, jehož členům se nelíbilo fungování radnice v čele s hnutím ANO. Co tedy tyto „nevzhledné kousky“Ostravanům nabízejí? „Pro naše seniory zorganizuj­eme každoroční hudební festival ve stylu TV Šlágr,“stojí třeba na billboarde­ch jedné z kandidátek. Ještě že na něco podobného nepřišel před lety v Praze Pavel Bém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia