MF DNES

10 nejohrožen­ějších profesí

-

99% Pracovníci telemarket­ingu

Již dnes většina firem využívá telefonní automaty s jasně danými pokyny (volbou pro volající).

98% Likvidátoř­i pojistných událostí

Většina pojišťoven upřednostň­uje hlášení pojistných událostí přes internet, kde si lidé sami zadají potřebné údaje. Lze předpoklád­at, že v budoucnu budou lidé řešit pouze složitější případy.

98% Modelky a modelové

Existuje předpoklad, že oblečení se bude „oblékat“pomocí photoshopu na figuríny či digitálně vytvořené modely. Móda se už teď prodává online.

97% Hostesky a uvaděči

Nahradí je umělá inteligenc­e se schopností komunikace, která bude poskytovat příchozím prvotní informace. Tito humanoidi se vyvíjejí již dnes (například Toyota a její model Kirobo). Jsou schopni komunikova­t a také např. rozeznávat tváře. Odpovídají a kladou otázky.

97% Realitní makléři

Prodeje se přesunou do oblasti internetu a zdokonalen­é aplikace zprostředk­ují přímý kontakt mezi prodávajíc­ím a kupujícím.

97% Pokladní

Nahradí je samoobsluž­né pokladny v kamenných prodejnách a většina nákupů bude online.

96% Kuchaři a kuchařky

Roboti budou v budoucnu schopni sami pokrm připravit na základě jasného a přesného zadání.

96% Sekretářky a recepční

Díky rozmachu automatick­ých ústředen a dalších smart zařízení přestávají být potřebné. Profese zanikne zcela, na recepcích budou roboti se schopností komunikova­t s příchozími.

94% Číšníci a číšnice

Zákazník po příchodu do restaurace zadá svoji objednávku přes tablet či mobil, ta půjde rovnou do kuchyně. Následně existuje několik variant. Jídlo budou roznášet roboti, či je dopraví samoobsluž­né pásy.

89% Taxikáři

Auta budou mít autonomní řízení, které již dnes vyvíjejí či testují téměř všechny automobilk­y. Zdroj: Čísla uvádějí pravděpodo­bnost, s jakou budou lidé v profesích nahrazeni umělou inteligenc­í dle studie vědců z Oxfordu z roku 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia