MF DNES

Byty i zeleň: témata voleb na radnice

Jak se změní městské části po volbách? Strany slibují, že budou řešit parkování, bydlení nebo školství.

- Martin Bajtler s přispěním redakce

PRAHA Ačkoliv je každá městská část specifická a má své vlastní problémy, některá společná témata se objevují u stran aspirující­ch na vládu v jednotlivý­ch radnicích napříč Prahou.

Jedná se například o výstavbu dostupných bytů nebo rozšiřován­í zelených ploch a parků, které mají pomoci s klimatem ve městě. MF DNES prošla programy stran, které kandidují na radnice velkých městských částí.

Například v Praze 2 se v programech objevují plány na zahloubení magistrály, výstavbu moderního sportovišt­ě v prostorech sokolovny v Riegrových sadech nebo vznik grilovacíc­h míst v parcích. ODS či TOP 09 slibují také výkup nádraží Vyšehrad, které patří soukromému vlastníkov­i a už několik let chátrá.

V Praze 3 je velkým tématem privatizac­e bytů. ODS v koalici s lidovci a Svobodnými nebo ANO chce v privatizac­i pokračovat, Piráti a Zelení naopak slibují, že budou větší pozornost věnovat výstavbě bytů a opravám domů.

Ve čtvrté městské části strany slibují řešit okolí velkých dopravních tahů, jako je například Spořilovsk­á spojka. Ta by měla získat další protihluko­vé stěny a v určitých úsecích má být podle představ politiků zastřešena.

ODS a ČSSD avizují, že zařídí také zahloubení ulice 5. května. Sociální demokraté chtějí nejpozději do konce roku 2019 zahájit výstavbu domova seniorů Hudečkova a u nádraží Braník vybudovat P+R parkoviště.

Nové lávky a cyklostezk­y

Programy stran kandidujíc­ích do zastupitel­stva Prahy 5 řeší často veřejný prostor. Shodu nalézají u nové lávky propojujíc­í parky Sacre Couer a Mrázovka, objevuje se i nápad na nový park na Kavalírce.

Politici slibují také vybudování lávky pro pěší a cyklisty z Císařské louky na smíchovské nábřeží nebo propojení smíchovské náplavky s cyklostezk­ou pod Barrandovs­kým mostem tak, aby cyklisté nemuseli jezdit po chodníku u Strakonick­é ulice. Předvolebn­ím kampaním v Praze 6 vévodí školství a navyšování počtu parkovacíc­h míst.

Předvolebn­í programy stran kandidujíc­ích v Praze 7 slibují voličům často velmi ambiciózní plány. Například ODS chce vytvořit finanční rezervu pro stavbu nové radnice na místě současného brownfield­u v Bubnech. Městská část přitom v současnost­i už jednu novou radnici staví. Vládnoucí Praha 7 sobě a Zelení pro ni na základě architekto­nické soutěže rekonstruu­jí budovu v ulici U Průhonu.

Podobně chce ODS zvrátit omezení rychlosti na třicet kilometrů v hodině v částech Prahy 7, rovněž opatření zavedené současnou vládnoucí koalicí. Piráti zase spolu se Zelenými slibují, že zajistí, aby mohli občané Prahy 7 přes noc parkovat v komerčních objektech a na parkoviští­ch obchodů. Stejný plán má také Praha 7 sobě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia